Meglepő, mennyien nem segítenének egy utcán elájuló embernek

2022.11.09. 19:02
Sokan az elsősegély-tanfolyam elvégzése után sem elég magabiztosak tudásukban, a magyar fiatalok 91 százaléka például nem merne segíteni, ha valaki elájulna az utcán.

Egy elsősegélynyújtási ismereteket és véradási szokásokat vizsgáló kutatásból kiderül, hogy a válaszadók 72 százaléka életében legalább egyszer volt már elsősegély-tanfolyamon, ám ennek ellenére mégsem elég magabiztosak a tudásukban. Az ezer válaszadó átlagosan 2,8-ra értékelte magabiztosságát egy 5-ös skálán.

A kutatásában részt vevők csaknem egyötöde került már olyan helyzetbe, amikor elsősegélyt kellett nyújtania. Elmondható, hogy az idősek kevésbé magabiztosak a tudásukban, bár ők kevesebbszer is kerülnek olyan helyzetbe, amikor elsősegélyt kell nyújtaniuk.

Kiderült továbbá, hogy a fiatalok 91 százaléka nem merne segíteni, ha valaki elájulna az utcán.

A kutatásban részt vevők mindössze fele tudta csak helyesen a mentők hívószámát (104) – igaz, a 112-es segélyhívón keresztül is lehet kérni segítséget.

A válaszadók több mint fele még soha nem adott vért

A Médiaunió Alapítvány megbízásából  készült IPSOS-kutatás továbbá kimutatta, hogy a válaszadók több mint fele még soha nem adott vért, és mindössze öt százalékuk járul hozzá negyedéves rendszerességgel a hazai egészségügyi intézmények számára szükséges nap 1600–1800 egység vér biztosításához.

Egyébként november 1. és 30. között a 2-es metró három megállójában – a Batthyány téren, a Deák Ferenc téren és a Puskás Ferenc Stadionnál – padlómatricák segítenek memorizálni azokat az egyszerű elsősegélynyújtási módokat, amiknek ismeretében bárki megmenthet egy emberéletet, mindössze néhány perc alatt.