Lemondott Palkovics László technológiai és ipari miniszter; megvan az utódja?

10
2022.11.09. 14:15 Módosítva: 2022.11.09. 14:29
Az Index információi szerint lemondott Palkovics László technológiai és ipari miniszter. Lapunk úgy tudja, hogy a tárcavezető távozásának hátterében az áll, hogy a kormányfő megváltoztatná a minisztériumi struktúrát, az energetika kikerülne a tárcától.

Információink szerint a minisztériumban már kihirdették a miniszter távozását, a tárca vezetőjének 

lemondását Orbán Viktor miniszterelnök el is fogadta. 

A 24.hu azt írja: Palkovics László szerda délelőtt találkozott Orbán Viktorral, és ezen a négyszemközti megbeszélésen véglegesítették a távozását. Palkovics egyébként nem vett részt az e heti kormányülésen.

Meg nem erősített információnk szerint a miniszter döntését követően a tárca közigazgatási államtitkára, Gazsó Balázs is benyújtotta lemondását.

Lapunk úgy értesült a miniszterelnök támogatta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter javaslatát, amelyben egy külön energetikai minisztérium felállítására tett javaslatot, amivel a Technológiai és Ipari Minisztérium hatás- és faladatköre jelentősen megváltozna. 

A Miniszterelnökség a Mandiner megkeresésére reagált a Palkovics László technológiai és ipari miniszter lemondásával kapcsolatos sajtóhírekre. Mint a tárca fogalmazott:

A kormány tagjairól a miniszterelnök dönt, amennyiben a kormány szerkezetében változás történik, arról a nyilvánosságot tájékoztatni fogjuk.

Miért felel(t) Palkovics László? 

Palkovics László 2014 óta volt az Orbán-kormány tagja. A Széchenyi-díjas gépészmérnök 2014-től az Emberi Erőforrások Minisztériuma felsőoktatásért felelős államtitkára volt, 2016-tól átvette a közoktatási feladatokat is. A negyedik Orbán-kormányban az újonnan létrejött Innovációs és Technológiai Minisztériumot vezette.

Ahogy arról a 2022-es kormány alakításkor beszámoltunk, Palkovics László technológiai és ipari miniszter az alábbi területekért felelt:

  • az iparügyekért,
  • a bányászati ügyekért,
  • a belgazdaságért,
  • az energiapolitikáért,
  • a környezetvédelemért,
  • a körforgásos gazdaságra történő átállásért és a termékértéklánc-felügyeletért,
  • a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási és szolgáltatási díj megállapításáért,
  • a hulladékgazdálkodásért,
  • a hulladékgazdálkodás felügyeletéért,
  • a körforgásos gazdasághoz és a hulladékgazdálkodáshoz kapcsolódóan a fenntartható fejlődési feladatok összehangolásáért,
  • a közlekedésért,
  • a víziközmű-szolgáltatásért,
  • a nemzeti közműszolgáltatásokért,
  • a foglalkoztatáspolitikáért,
  • a felnőttképzésért,
  • a társadalmi párbeszédért.

Palkovics László felelt a bérpolitikáért, ennek keretében kidolgozta a kormányzati bérpolitikára vonatkozó javaslatokat, és – a kormány feladatkörében érintett tagjával együttműködve – előterjesztette a kormánynak a költségvetési intézményi szféra illetményrendszereinek összehangolt alakítására vonatkozó javaslatokat, értékelte a szektorok, ágazatok, szakmák kereseti viszonyait.

Voltak előzményei a lemondásnak

Tavaly januárban a sajtóban már felvetődött, hogy Palkovics László távozik, összefüggésben a sokak által a hazai energiapolitika első számú szakértőjének tartott Kaderják Péter államtitkári pozíciójának megszűnésével. Akkor azt rebesgették, hogy Palkovics még 2020 végén kérte a kormányfőtől a felmentését, azt azonban Orbán Viktor nem fogadta el, és közölte a miniszterrel: továbbra is számít a munkájára. A 444.hu-n megjelent állításokat azonban a Világgazdaságnak akkor cáfolta Palkovics. „Voltam én már pitbull, Orbán tematikus hóhéra és ügyeletes rosszfiú is a sajtóban, de továbbra sem vagyok sértődős típus” – fogalmazott tavaly januárban a lapnak.

Arról is beszélt akkor Palkovics László, hogy vállalta, a miniszterelnök felkérésére négy éven át vezeti az Innovációs és Technológiai Minisztériumot, tartja magát a megállapodáshoz, „így tehát nincs ügy”.

Valóban tartotta ehhez magát, az ötödik Orbán-kormányban azonban nemcsak az általa irányított tárca neve, hanem annak feladatkörei is változtak, ami újabb érdekellentéteket hozhatott a felszínre.

Jön Lantos Csaba?

Az új energetikai tárcát Lantos Csaba vezetheti. Az 1962-es születésű közgazdász 1989 és 2000 között a Creditanstalt csoportnál az értékpapír-kereskedelmet irányította és a befektetési alapkezelőt is vezette, 1997-től az egész csoportot irányító befektetési bank (a CA IB Értékpapír Rt.) vezérigazgatója. 2000 augusztusától 2007-ig az OTP Bank vezérigazgató-helyetteseként dolgozott. 1990 és 2002 között tagja volt a Budapesti Értéktőzsde tőzsdetanácsának.

A Széll Kálmán Alapítvány kuratóriumának tagja, volt elnöke. 2009-től a MET Holding AG elnöke, 2010-től a Richter Gedeon Nyrt. igazgatósági tagja. A Lantos Vagyonkezelő irányítója, 2021 óta a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumi tagja.

2021 óta a 4iG Nyrt. igazgatósága által létrehozott új stratégiai tanácsadói grémium tagja. 

(Borítókép: Huszti István / Index)