A magyar tanulók nagy része élt már át iskolai bántalmazást

2022.11.09. 15:10
Az UNICEF Magyarország széles körű felmérést végzett a magyar középiskolás gyerekek körében az iskolai zaklatással, az erőszak elterjedtségének mértékével és működésmódjával kapcsolatban. A kutatás aggasztó eredményeket mutat. A megkérdezettek 66 százaléka arról számolt be, hogy tanulmányai alatt rendszeresen éri vagy érte fizikai, lelki vagy verbális erőszak, az esetek csaknem felében napi szinten.

Az UNICEF által iskoláskorúak között végzett friss felmérés szerint a megkérdezettek 66 százalékát érte már valamilyen iskolai bántalmazás. A tanulmányban azt írják, a legtöbbször a fizikai erőszak ismétlődik, az iskolatípusok közül pedig a szakképző iskolákban és az általános iskolákban jellemzőbb.

Kiemelik: a magyar tizenévesek 85 százaléka már legalább egyszer megtapasztalta az iskolai bántalmazást.

Elmondásuk szerint ez legtöbbször az osztályteremben történik, de sokszor itt nem áll meg, gyakran az online térben is folytatódik személyes üzenetek formájában, vagy a közösségi médiában – magyarázzák. A bántalmazási esetek kimagasló többségében az osztálytársak az elkövetők, de előfordul, hogy az iskolai közösség más tagjai, esetenként a tanárok is részt vesznek a bántalmazásban (21 százalék).

A lelki bántalmazás is gyakori

A felmérésből az is kiderült, hogy a fizikai erőszakon túl a lelki bántalmazási formák is gyakoriak, mint például egy közös programból való kizárás, teljes kiközösítés vagy a verbális agresszió.

Továbbá minden második, iskolában bántalmazott gyerek zaklatása az online térben is folytatódik, az esetek 58 százalékánál a zaklató egy osztálytárs. Az online térben zajló megalázás, gúnyolódás a lányok körében elterjedtebb, mint a fiúknál, és az sem ritka (23 százalék), hogy a bántalmazott nem is ismeri vagy nem tudja beazonosítani az elkövetőt.

Nagyon sok kisiskolást ér zaklatás 

A Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet az UNICEF Magyarország megbízásából 2022 őszén országos online felmérést készített ezer, 12 és 20 év közötti magyar fiatal körében.

A felmérés eredményei alapján az iskolai zaklatásban érintettek fele kisiskolásként, 6 és 10 éves kora között tapasztalt először bántalmazást az iskolában. A válaszadók közül csak minden ötödik fiatal állítja, hogy osztályközösségében nem ismer sem bántalmazottat, sem bántalmazót. Ők a szerencsésebbek. Ugyanakkor a válaszadók csupán kétharmada ítéli el az iskolai és online zaklatás minden változatát, 

minden harmadik bántalmazott gyerekkel előfordult, hogy a napi szintű iskolai zaklatás miatt nem ment be az óráira.

A segítségkérés az eredmények szerint az esetek körülbelül felében hatékony és érdemi változást idéz elő. Ezért a gyermekvédelmi szervezet fő célja a szülők és pedagógusok figyelmének felhívása a téma fontosságára és a probléma súlyosságára, a segítségnyújtás, valamint az érintett gyerekek támogatása.