Új országos ideggyógyászati kutatócentrum nyílt az Alzheimer-kór megelőzésére

MG 6325
2022.11.10. 09:05
A világon 50 millió embert, hazánkban a becslések szerint legalább 250 ezer embert érintő Alzheimer-kór korai stádiumban felfedezve egyénre szabott terápiával késleltethető, a betegek harmadánál pedig megelőzhető lenne. Az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet égisze alatt létrejött új Neurokognitív Kutatási Központban a világ vezető demenciakutatóival együttműködve az időskori agyi leépülésért felelős markerek feltárására, innovatív módszerekkel pedig a megelőzésre fókuszálnak.

A neurokognitív betegségek olyan idegrendszeri betegségek, amelyek során az érintett betegnél demencia alakulhat ki, és a páciens idővel elveszíti öngondoskodási és szociális képességeit. Leggyakoribb formájában, az Alzheimer-kórban érintettek száma várhatóan háromszorosára emelkedhet a következő évtizedben.

Jelen ismereteink szerint a betegség nem gyógyítható, ugyanakkor az új tudományos eredmények rámutattak, hogy a betegségre jellemző kóroki eltérések akár már az első tünetek megjelenése előtt évtizedekkel korábban kimutathatók. Ez amiatt kiemelten fontos, mert úgy tűnik, hogy ezen korai stádiumban a betegség megjelenése jelentősen késleltethető tervezett és egyénre szabott életmódbeli és gyógyszeres terápiával. Egyes becslések szerint a korai diagnosztikával a betegség megelőzhető lenne a betegek mintegy harmadánál.

Összefüggés az epilepszia, az  Alzheimer-kór és az alvászavarok között

„Intézetünk Alzheimer-kór irányú kutatásai az elmúlt évtizedben elsődlegesen az Alzheimer-kór és az epilepszia közti kapcsolat feltárását célozták, számos fontos közleményhez és felfedezéshez vezetve. Az új kutatóközpont munkatársai a korai felismerést segítő diagnosztikus markereket kutatják, illetve azon idegélettani tényezők pontosabb megismerésén dolgoznak, amelyek részt vehetnek a betegség kialakulásában” – ismerteti a fő célokat Kamondi Anita, az OMIII neurológiai szakmai igazgatója. A központ létrehozása így segítheti a tudományos kutatás palettájának szélesítését, egyúttal támogatja a klinikai döntéshozatalt és a megfelelő terápiás megoldások alkalmazását. A központot Horváth András Attila Junior Prima díjas klinikai agykutató irányítja. Az új egység működését számos kutató, összesen 5 PhD-fokozattal rendelkező szakember, 6 PhD-hallgató és 15 graduális hallgató segíti. 

„Számos klinikai és kutatási módszert alkalmazunk, így szerkezeti és funkcionális képalkotást, hálózatelemzést, elektroenkefalográfiát, neuropszichológiát, pszichometriát, labordiagnosztikát és epidemiológiai kutatásokat. A csoport számos nemzetközi partnerrel együttműködik, így például a világ legnagyobb demenciakutató konzorciumának, a World-Wide FINGERS kezdeményezésnek is része” – magyarázza Horváth András Attila. 

A központ működése több fontos kutatási irány köré összpontosul. Foglalkoznak az epilepsziás működészavar és a kognitív hanyatlás kapcsolatával, az autonóm idegrendszeri zavarok alkalmazásával az Alzheimer-kór korai diagnosztikájában és az alvás szerkezetének elemzésével mint diagnosztikus lehetőséggel. A kutató lapunknak úgy fogalmazott, hogy az időskori alvászavarok megjelenése akár a demencia előjele is lehet, csakúgy, mint a már kialakult betegség egyik jellegzetes tünete.

Az írásból is lehet következtetni rá

Ezek mellett a kutatások fókuszában áll a betegség korai állapotában olyan biomarkerek keresése, amelyek alkalmasak lehetnek a későbbi rizikó becslésére, továbbá olyan képalkotó kutatásokat is végeznek, amelyekkel lehetővé válhat az Alzheimer-kór korábbi felismerése.

A csoport foglalkozik továbbá a tudatzavarok élettani hátterével és a mozgás mintázatának elemzésével is különböző idegrendszeri kórképekben, valamint a Nemzeti Agykutatási Program 3.0-ban a finommozgások (például írás, rajzolás) szerepét vizsgálja az Alzheimer-kór korai kimutatásában nagy precizitású szenzorokkal és mesterséges intelligencia alkalmazásával.

A tabletalapú írásvizsgálat több szempontot is figyelembe vesz, mint a gyorsaságot, a nyomás mélységét, amivel hamarabb felfedezhetőek a betegségre utaló jelek, még azelőtt, mielőtt az látványos tüneteket okozna

– mondta el az Indexnek a technológiát kifejlesztő Cursor Insight cég értékesítési igazgatója, Palicz Máté. Kamondi Anita lapunknak kifejtette: ugyan hosszú évekbe telhet, mire a módszer bekerülhet az általános diagnosztikába, de ha egy ilyen pár másodperces folyamattal mondjuk a háziorvos idejekorán fel tudja mérni az idős páciens érintettségét, különböző életmódbeli tanácsokkal késleltethető a kognitív funkciók hanyatlása. A sajtóeseményen bemutatott 3D-s mozgásmonitorozó is hasonlóan innovatív diagnosztikai eljárás, segítségével a csak az egyénre jellemző mozgásmintázat felvételével lekövethető lesz a motorikus funkciók szabad szemmel még észre nem vehető romlása, ami szintén a demencia előjele lehet. 

A kutatói utánpótlás-nevelés is fókuszban van

„Új központunk fő célja az Alzheimer-kórra irányuló modern kutatások támogatása és fejlesztése, a klinikai idegtudományok területén a kutatói utánpótlás biztosítása, a tudományos munka népszerűsítése a fiatalabb generációknál, továbbá a modern tudományos eredmények és megelőzési lehetőségek kommunikációja a társadalom széles rétegei számára” – foglalja össze Erőss Loránd, az OMIII főigazgató főorvosa, hozzátette: hosszú távú céljaik között szerepel a WHO stratégiájának megfelelően hazánkban is nemzeti demenciaregiszter létrehozása, amivel nemcsak becsült adataink lennének, hanem a betegek pontos számával meghatározható lenne az esetszámok alakulása. 

(Borítókép: Szollár Zsófi/Index)