Megkapta a környezetvédelmi engedélyt a déli körvasút

2022.11.11. 16:25
Megkapta a környezetvédelmi engedélyt a Kelenföld és Ferencváros állomások közötti pályás kapcsolatok fejlesztése érdekében háromvágányú kapcsolat és új elővárosi megállók kialakítására a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. – derült ki a Pest Megyei Kormányhivatal határozatából.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, február óta húzódott az ügy, és korábban úgy tűnt, hogy az eredetileg elgondolt feltételek mentén nem épülhet meg a Kelenföldet Ferencvárossal összekötő déli körvasút.

A Budapesti Agglomerációs Vasúti Stratégiába illeszkedő fejlesztés környezetvédelmi engedélyét a Védegylet és a Polgárok a Pályán az Élhető Környezetért Egyesület (Popék) támadta meg. Februárban a Fővárosi Törvényszék a felpereseknek adva igazat új eljárásra kötelezte a beruházó NIF Zrt.-t és a Budapest Fejlesztési Központot.

Tóth Sándor Péter, a Polgárok a Pályán az Élhető Környezetért Egyesület alelnöke korábban elmondta: céljuk, hogy a zöldterület ne csökkenjen, a vasúti sínek közelében lévő ingatlanok ne sérüljenek az építkezés és a forgalom bővülése miatt.

Az alelnök szerint amellett hogy időt nyertek, a beruházó is jó lehetőséget kapott arra, hogy átgondolja a koncepciót, és a V0 vasútvonal fényében újratervezve megoldja a déli körvasút építését vágánybővítés nélkül.

Ennek ellenére a pénteken kihirdetett határozat szerint rendben megkapta az építkezés a környezetvédelmi engedélyt.