Januártól elérheti a havi 200 ezer forintot az átlagnyugdíj

BP-2638
2022.11.11. 12:29
2023-ban az inflációkövető nyugdíjemelések hozományaként elérheti a 200 ezer forintot az átlagnyugdíj.

Nemrég számoltunk be arról, hogy novemberben egy inflációkövető nyugdíjemelés érkezik, utána pedig a jövő évben egy még nagyobb, minimum 13 százalékos emelésre lehet számítani (a decemberi inflációs adatok fényében az emelés ennél magasabb is lehet még). A novemberi emeléssel az átlagnyugdíj 172 ezerről 179 ezer forintra nő.

A Világgazdaságnak most Farkas András nyugdíjszakértő beszélt arról, hogy jövőre akár a 200 ezer forintot is meghaladhatja az átlagnyugdíj, amennyiben 13 százalékos emeléssel számolunk a jövő év elején. Kifejtette: az idei nyugdíjemelésekkel tulajdonképpen lefedték az ez évi alapinflációt, a nyugdíjasok azonban nem biztos, hogy ennek örülni tudnak, ugyanis az ő pénztárcájukat sokkal jobban megterhelte ennél

A 40 SZÁZALÉKOS ÉLELMISZER-INFLÁCIÓ, valamint a rezsiköltségek 67 százalékos drágulása.

Ezekhez képest mérve pedig már kevésnek mondható az emelés mértéke. Farkas András a Világgazdaságnak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy az eddigi nyugdíjemelési rendszert felül kell vizsgálni a jövőben, mert az békeidőben működik ugyan, de a mostani, rendkívüli inflációs helyzetben nem.

A szakértő szerint a legnagyobb problémát az jelenti, hogy egységes százalékos mértékben van megadva az emelés, tehát mindenkinek ugyanolyan arányban nő a nyugdíja – függetlenül attól, hogy az illető 50 ezer vagy éppen 500 ezer forint nyugdíjat kap

Utalja a kormány az emelt nyugdíjat és nyugdíjprémiumot

Ma utalják a bankszámlákra – a nyugdíjprémiummal és a nyugdíj-kiegészítéssel együtt – a nyugdíjakat – mondta Tállai András, a Pénzügyminisztérium (PM) parlamenti államtitkára az MTI-nek.

Kiemelte, az idén októberben az öregségi átlagnyugdíj összege 172 940 forint volt. Egy átlagnyugdíjas a visszamenőlegesen járó emelések és a nyugdíjprémium kifizetésével novemberben mintegy 103 ezer forinttal kap többet az előző hónaphoz képest. Az idén már harmadszor módosult a nyugdíjemelés mértéke, egészültek ki a nyugdíjak, de a magyar gazdasági növekedés még ebben a helyzetben is lehetővé teszi a nyugdíjprémium kifizetését. Akiknek nincs bankszámlájuk, azok a postai kézbesítési naptár szerint kapják kézhez ezeket az ellátásokat.

Tállai András hangsúlyozta, a juttatások nemcsak a nyugdíjasoknak (öregségi, özvegyi nyugdíjasok, árvaellátásban részesülők), hanem a nyugdíjszerű ellátásban részesülőknek is járnak, azaz pluszpénzt kapnak például a rokkantsági és rehabilitációs ellátásban, a baleseti járadékban részesülők is.

Bár nehéz időket élünk, hiszen a szomszédunkban kirobbant háború és a szankciós infláció Magyarország esetében sajnos éppúgy keresztülhúzta az eredeti számításokat, mint Európa bármely országában – mégis, sőt annál inkább fontos számunkra az idősek védelme

– fogalmazott Tállai András.

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)