Novák Katalin tíz pontban foglalta össze a mindennapok legnagyobb problémáit

D NOE20221111014
2022.11.11. 18:28 Módosítva: 2022.11.11. 21:31
Erős, sikeres Európára van szükségünk – hangsúlyozta Novák Katalin köztársasági elnök Gérard Larchet-val, a francia szenátus elnökével folytatott pénteki találkozását követően Facebook-posztjában. A köztársasági elnök Párizsban a nemzetközi békefórumon is részt vesz.

„A béke útjában álló akadályok lebontásán kell dolgoznunk” – hangsúlyozta az ötödik párizsi békefórumon pénteken Novák Katalin köztársasági elnök, aki hozzátette: az Ukrajna elleni orosz támadást Magyarország a kezdetektől fogva egyértelműen elítéli, ez az az álláspont pedig nem változott.

Novák Katalin tíz pontban foglalta össze, melyek a béke ellen ható tényezők. Elsőként azt emelte ki, hogy békét annál nehezebb teremteni, minél régebb óta tart a viszály, a harcok elhúzódása egyre nagyobb pusztítást, szenvedést okoz, és a háború eszkalációjához vezet. Szerinte hiányzik a valódi szándék a tűzszünetre, a tárgyalások megkezdésére, s a háborús felek nem ismerik fel, hogy a harc nem visz közelebb a békéhez.

Az államfő közösségi oldalán azt írta, hogy, a békefórumot megelőzően Párizsban Gérard Larchet-val, a francia szenátus elnökével tárgyalt. A felek a mai nap kihívásairól is beszéltek és egyetértettek abban, hogy erős, sikeres Európára van szükség.

Kiemelten fontos a francia kapcsolat

Pénteki találkozójukat követően közös nyilatkozatot adott ki a francia Szenátus elnöke és Novák Katalin magyar köztársasági elnök.

Novák Katalin köztársasági elnök reményét fejezte ki, hogy Magyarország és Franciaország a következő időszakban is a pragmatizmus talaján állva mélyíti tovább a két ország viszonyát.

Larcher elnök kiemelte: Magyarország egyedülálló és szolidáris küldetését az Európai Unión belül, és emlékeztetett a Magyarország és Franciaország közötti kapcsolatrendszer jelentőségére. A francia fél felvetette továbbá a Szenátus és a magyar parlament közötti parlamenti megbeszélések intenzívebbé tételét valamennyi, a kétoldalú kapcsolatok fejlesztését szolgáló témakörben – derült ki a nyilatkozatól, amit az MTI összegzett.

A Franciaország második legfontosabb közjogi méltóságával folytatott megbeszélést megelőzően Novák Katalin a szerb elnökkel is találkozott beszámolója szerint.

Alekszandar Vucsics régi barát, stratégiai partner. Alig várom, hogy hamarosan az Európai Unió tagjaként üdvözölhessük a szerbeket

– fogalmazott Novák Katalin.

A párizsi békefórumon vesz részt

Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, Emmanuel Macron francia elnök meghívására Párizsba utazott Novák Katalin köztársasági elnök, ahol egy nemzetközi békefórumon vesz részt.

Az államfő első körben Nicolas Sarkozy volt francia elnökkel találkozott.

„Mi, magyarok nemcsak földrajzilag vagyunk kelet és nyugat, észak és dél között, de értjük is a különböző nemzeteket, embereket, és tudunk közvetíteni közöttük” – fogalmazott közösségi oldalán bejegyzésében Novák Katalin, miután Nicolas Sarkozyvel egyeztetett.

(Borítókép: Novák Katalin köztársasági elnököt fogadja Gérard Larcher, a francia szenátus elnöke Párizsban 2022. november 11-én. Fotó: Bruzák Noémi / MTI)