Fák ezrei lepik el Budapestet

GettyImages-1235951406
2022.11.11. 06:42
Indul az őszi faültetési szezon a fővárosban.

Megkezdődik Budapesten a fasori és parkfák őszi pótlása, ültetése. Több mint 10 ezer facsemete kerül a Merzse-erdőbe, a Rákoscsabai- és a Pesterzsébeti-erdőkbe és helyi védett területekre, valamint mintegy 900 új fával gazdagodik többek között az Andrássy út, a Rottenbiller utca és a Fiumei út.

Kísérlet a Fiumei úton

A Budapesti Közművek keretein belül önállóan működő FŐKERT Kertészeti Divízió kollégái ebben a szezonban összesen 876 előnevelt, koros fát ültetnek el. A teljes mennyiség nagyjából kétharmada főútvonalak, nagyobb forgalmú utak és utcák fasorait gazdagítja, egyharmaduk a főváros parkjaiban, zöld területein kerül végső élőhelyére. Több tucatra rúg azoknak az utaknak, utcáknak a száma is, ahol hamarosan frissen ültetett fákkal találkozhatnak a járókelők vagy a környéken élők. A helyszínekről a FŐKERT az ültetéseket követően, a fák felmérése után a megszokott módon a BP FATÁR applikációban ad további információkat.

Érdekes kísérlet helyszíne lesz a Fiumei út, ahol frissen létrehozott ültetőhelyeken egy 8 különböző fafajból álló, vegyes fasort hoz létre a FŐKERT, a meglévő fasorok pótlása mellett. 

A mintegy 900 koros fa ültetése mellett ebben az időszakban jelentős erdősítések is kezdetüket veszik, melyek során erdészeti facsemetéket ültetnek el, idén ősszel rekordszámban. Több mint 10 ezer csemete kerül a következő hetekben Budapest különböző erdeibe és helyi védett területeire. 

A nagyobb volumenű sorfaültetések helyszíneit, az ültetendő fák számát és fajait tartalmazó táblázat itt böngészhető, valamint az információk a BP FATÁR applikációban is megtalálhatóak lesznek. Fontos azonban megjegyezni, hogy a faültetések esetében végleges döntések sokszor csak az ültetés pillanatában, az adott helyszín állapota alapján hozhatók meg, így előfordulhat, hogy a táblázatban szereplő fafajták, adatok változhatnak.

(Borítókép: Budapest 2021 októberében. Fotó: Rita Franca/NurPhoto/Getty Images)

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.