Felfüggesztik a kalocsai kórházban a szülészet és a gyermekosztály működését

2022.11.12. 16:41
A Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház a közösségi oldalán jelentette be a hírt: az elkövetkezendő hónapokban a gyermekgyógyászati és szülészeti ellátásért a kalocsai részleghez vagy a bajai kórházhoz kell fordulni.

A Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház Kalocsai Szent Kereszt Kórház telephelyén 2022. november 14. és 2023. január 31. között szüneteltetik a csecsemő- és gyermekosztály működését, valamint a szülészeti ellátást, a nőgyógyászati rendelés változatlan marad.

Az intézmény ezt közösségi oldalán jelentette be, a lépést humánerőforrás-problémákkal indokolták. Mint írják, ebben az időszakban a gyermekgyógyászati és szülészeti ellátásért a kecskeméti telephelyükhöz és a bajai Szent Rókus Kórházhoz lehet fordulni.

A betegek további biztonságos ellátása térségünkben biztosított lesz, a betegellátás nem sérül

– emelték ki. 

A Szent Imre Kórházban zavartalan a szülészeti ellátás

Ahogy korábban beszámoltunk róla, egy budapesti kórházban is veszélybe került a szülészeti ellátás, ugyanis miután bejelentette a Szent Imre Kórház, hogy novembertől megszünteti a szabad bábaválasztás lehetőségét, 28 szülésznőjükből 14 beadta a felmondását. Az intézmény a szabályozást azzal indokolta, hogy jó hírnevük miatt sok, nem a területhez tartozó nő jelentkezett át hozzájuk, ami túlterheltséghez vezetett. 

Az egyik dolgozó által a Népszavához eljuttatott levél szerint a felmondások hátterében az elvi okok mellett bérfeszültség állt. A diploma nélküli műtősnőkéhez hasonló bérrendezést szerettek volna, mivel ők már kétszer annyit keresnek, mint egy diplomás szülésznő.

A bérrendezést illetően az intézmény a lap kérdésére úgy fogalmazott, hogy a megemelkedett költségek miatt idén nincs a kívánt mértékű béremelésre lehetőségük, de keresik a megoldást erre, „addig is a szakterületük szerint előírt maximális pótlékot kapják a kórháztól”. 

Még mielőtt lejárt volna a felmondási idejük, a többségük meggondolta magát, és maradni fog. A távozó négy szülésznő a lap értesülése szerint a magánszektorban fog tovább dolgozni.