Dobrev Klára: Nem lesz Paks 2

2022.11.12. 18:49
Tiszteletre méltó az a teljesítmény, amit az európai országok megtettek az orosz energiafüggőség kérdésében – mondta Dobrev Klára. A Demokratikus Koalíció árnyék-miniszterelnöke szerint azonban Magyarország kilóg a sorból, és történelmi bűnt követ el a kormány Paks 2-vel.

Az állampolgárok túlnyomó többsége szerint Magyarország helye az Európai Unióban és a NATO-ban van. A veszélyt a kormány jelenti – mondta Dobrev Klára a Spirit FM Harcosok klubja című műsorában. 

A Demokratikus Koalíció árnyék-miniszterelnöke úgy látja, egy bizalmi viszonyt feltételez az, hogy Magyarország egy közösséghez – az EU-hoz vagy a NATO-hoz – tartozik, ami azért kell, hogy a magyarok érdekeit lehessen képviselni.

A magyar álláspontot senki nem tudja képviselni uniós szinten, mert már legyintenek Orbán Viktorra. Szégyen, hogy mi vagyunk az utolsók, akik nem ratifikálták még Svédország és Finnország NATO-csatlakozását

fogalmazott a politikus.

Dobrev Klára hangsúlyozta, Magyarország a miniszterelnök miatt nem kapott európai uniós támogatást az elmúlt egy évben. Úgy véli, más lenne most a helyzet, ha a jogállamisági eljárásra nem kerül sor. Ha érkeztek volna uniós pénzek, és azokat megfelelően költötte volna el a kormány, máshogy nézne ki a forint árfolyama, az árak, az egészségügy, az oktatás, az energiaszámlák.

Az árnyék-miniszterelnök szerint azonban uniós szinten tiszteletre méltó az a teljesítmény, amit az európai országok megtettek az orosz energiafüggőség kérdésében, egyedül Magyarországnál nem látszik, hogy lépéseket tenne ennek érdekében, sőt a kormány szerinte mindent az orosz lapra – gáz, kőolaj, atomenergia – tett fel.

Kipucolták a helyet a megújuló energiaforrásoknak, hogy helyet csináljanak Paks 2-nek. Szerintem történelmi bűnt követtek el, és ennek most Magyarország issza meg az árát

– folytatta Dobrev Klára. Hozzátette, Paks 2-t ebben a konstrukcióban megépíteni nagyon drága. „Orosz hitelből, nem feltétlenül biztonságos orosz technológiával viszont öngyilkosság” – mondta.

A politikus úgy véli, Paks 2 ilyen formában biztosan nem lesz, hiszen még a közelében sincs a projekt annak, hogy készen legyen. Valamint arról is szólt, hogy nem szeretne egy olyan atomerőmű közelében lenni, ami kizárólag orosz technológiát tartalmaz, amilyen egyébként Európában máshol már nincs is.