A jelentkezők több mint egyharmada nem alkalmas határvadásznak

D KZG20160222007
2022.11.12. 12:16
Bár tízezernél is több ember érdeklődött telefonon, e-mailen a határvadászképzésről és a feltételeket illetően, közülük 2077-en nyújtották be jelentkezésüket, és végül október 10-ig 811 fő tett esküt a szolgálatra – derült ki az ORFK közléséből.

Az Országos Rendőr-főkapitányság hatáskörébe tartozik a határvadászok képzése, foglalkoztatása. A toborzás is, ami folyamatos, de a nyári intenzívebb kampány után a HVG megkeresésére közölték az ezt összegző statisztikájukat, amely szerint 10 352 fő érdeklődött (telefonon, e-mailen, személyesen és egyéb formában) a képzésről augusztus 8-ig, a felhívás bejelentését követő három hétben. 

Közülük pedig az október 10-ei adatok alapján:

  • 2077-en nyújtották be jelentkezésüket;
  • ezt követően 1265 személy tehetett alkalmassági vizsgát;
  • majd 811-en szereztek megfelelt minősítést, és így ennyien esküdhettek fel a szolgálatra.

A jelentkezők közül 454 személyt fizikai, egészségi állapota miatt, pszichológiai szempontból nem találtak alkalmasnak már a képzés megkezdésére sem. 

A kormány bejelentése szerint a teljes határvadász-állományt 4000 főre szeretnék kibővíteni, az év végéig pedig a 2200-as létszámot akarták elérni. 

2015-ben, a migrációs hullám megindulásakor a határőrségtől a határvadász különleges egység vette át a schengeni övezet külső határvonalának számító, 1139 kilométeres magyarországi szakasz ellenőrzését. Akkor a határrendészeti igazgatóságon belül átvezényelt rendőrök és a rendészeti szakképzésben tanulók végezték ezt a feladatot – említi a lap.

A tömegesen és folyamatosan érkező bevándorlók miatt már akkor célul tűzték ki egy háromezer fős határvédelmi szolgálat felállítását, ezért 2016 szeptemberében elindult az első határvadászképzés, amire 18–55 év közötti, legalább 8 általánossal rendelkező büntetlen előéletűek jelentkezhettek.

Akkor a szigorú alkalmassági vizsgálat után, 2 plusz 3 hónapos kiképzést követően bruttó havi 220 300 forint havi illetménnyel őrmesterként léphettek szolgálatba az esküt tevők. A feltételek mára annyiban változtak, hogy 4 hetes, 180 órás képzést követően havi 400 ezer forintos bruttó fizetést kapnak a határvadászok fix hároméves szerződéssel. Korábban hivatásosként alkalmazták őket határozatlan időre. 

(Borítókép: Magyar rendőr figyeli a vajdasági oldalon tartózkodó migránsokat a magyar–szerb határon felállított ideiglenes határzárnál Mórahalom térségében 2016. február 22-én. Fotó: Kelemen Zoltán Gergely / MTI)