Börtönbe küldené Orbán Viktort a szegedi képviselő, elmegyógyintézet várhat rá

MG 0698
2022.11.12. 10:45
A nyomozó ügyészség elrendelte Szabó Bálint őrizetbe vételét és kezdeményezték elmeorvosi megfigyelését is. A nyár végi gazdatüntetések főszervezője szerint Orbán Viktornak nem elmegyógyintézetbe vagy Grazba, hanem Budapestre, a Gyorskocsi utcai fogdába, utána pedig a Csillag börtönbe kéne mennie.

A minap a Budai Központi Kerületi Bírósága előtt egy csaknem negyvenperces Facebook élő adást rögzített Szabó Bálint szegedi önkormányzati képviselő, amelyben igencsak furcsa dolgokról beszélt. Kezdte azzal, hogy saját ügyében a bíróság az egyetlen igazságos döntést hozta, mégpedig hogy nem hozott döntést, ami mutatja függetlenségüket:

A labda most Polt Péternél pattog. Ez nem büntetőjogi, hanem politikai kérdés, amelyben a bíróság nem állt oda Orbán Viktor mellé

– mondta Szabó Bálint, aki szerint itt csupán politikai kérdésről van szó, ami pedig nagyon egyszerű:

Van-e joga hazajönni Üzbegisztánból Orbán Viktornak? Én azt gondolom, maximum vezetőszáron és bilincsben. Nem az elmegyógyintézetbe és nem Grazba, hanem Budapestre, a Gyorskocsi utcai fogdába, és utána pedig a Csillag börtönbe. Ehhez van joga Orbán Viktornak

– jelentette ki a szegedi önkormányzat képviselője.

A férfire egyébként néhány napja adott ki elfogatóparancsot a Kecskeméti Járásbíróság közérdekű üzem működésének megzavarása miatt.

Gazdatüntetést tervezett augusztus 20-ra

Szabó Bálint szegedi önkormányzati képviselő a fővárosi Dózsa György útra tervezett traktoros megmozdulást, de a többhetesre tervezett demonstrációra alig érkezett valaki. Viszont ebben az időszakban a terrorelhárítók jelentése szerint többször is a kormányfő közelébe férkőzött, egy esetben feltartotta a védett vezető konvoját, hogy lemondásra szólítsa fel.

A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség szeptember végén közölte, hogy közúti veszélyeztetés és hivatalos személy elleni erőszak miatt hallgatták ki gyanúsítottként a férfit, aki összesen öt esetben férkőzött védett személy közelébe.

Elmegyógyintézetbe kerülhet

A jelentés szerint szeptember 7-én kilométereken át követte a védett vezetőért induló konvojt, többször a buszsávban haladt, és közben telefonjával élőben közvetítette az akciót. Szeptember 19-én pedig az egyik belvárosi filmszínháznál várt, próbálta követni a biztonsági autókat, de ebben megakadályozták. A Terrorelhárítási Központ jelentése szerint Szabó cselekményeit a „rámenősség és a gátlástalanság jellemzi”. Az önkormányzati képviselő az elmúlt néhány napban többször is jelezte a Facebook-oldalán látható videós közvetítésében, hogy 

a nyomozó ügyészség kezdeményezte elmeorvosi megfigyelését, amelyről a bíróság hivatott dönteni.

A péntek délelőtti tárgyalásra belépve, ahonnan bő fél órát késett, nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy a bíróságról egyenesen az Igazságügyi Megfigyelő és Elmeorvosi Intézet szigorúan őrzött osztályára viszik.

A bíróság végül nem hozott döntést, tekintettel arra, hogy Szabó Bálint a szabályszerű idézés ellenére nem jelent meg az ülésen. A nyomozó ügyészség elrendelte a gyanúsított őrizetét, de a Blikk szerint további adatokat nem közölhettek az ügyről.

A szegedi képviselő még a bíróságról elhajtott egy városszéli gyorsétteremig, ott azonban nem sokáig tartózkodhatott, néhány perccel később már a rendőrautóban ült.

Onnantól kezdve, hogy itt kilépek az ajtón, bármikor várható, hogy értem jönnek a rendőrök. Nem bujkálok majd, nyomkövető van a lábamon. Ha akarnak, megtalálnak, és bevonulok az intézetbe

mondta elfogása előtt egy órával a bulvárlapnak.

(Borítókép: Szabó Bálint. Fotó: Szollár Zsófi / Index)