2024. június 22. 15:00
Georgia
Csehország
Volksparkstadion II. forduló
2024. június 22. 18:00
Törökország
Portugália
BVB Stadion Dortmund II. forduló
2024. június 22. 21:00
Belgium
Románia

Tudtak-e az ellenzéki pártok az Amerikából érkezett milliókról?

image 6483441 (5)
2022.11.15. 07:15
Márki-Zay Péter maga ismerte el, hogy a Mindenki Magyarországa Mozgalom az Egyesült Államokból is kapott támogatást, de minden nyilatkozatában hangsúlyozza, hogy betartották a vonatkozó törvényeket. Mit szólnak az ügyhöz az ellenzéki pártok?

A Márki-Zay Péter mozgalmához az Egyesült Államokból érkezett 1,8 milliárd forintnyi támogatással összefüggésben nyomozás zajlik, és a nemzetbiztonsági bizottság is foglalkozott a kérdéssel.

Az ellenzék volt miniszterelnök-jelöltje nyilatkozataiban rendszeresen elmondja, hogy minden törvényt betartottak, a pénzt a Mindenki Magyarországa Mozgalom kezelte, abból nem jutott a vele szövetségben induló pártokhoz. Az Egyesült Államokból érkezett támogatás ügye „dollárbaloldal” néven már be is épült a Fidesz kommunikációs eszköztárába.

Momentum: a podcastból értesültünk

Korábbi nyilatkozatok, és a lapunknak adott válaszok alapján összegyűjtöttük, hogy a hatpárti szövetség szereplőinek volt-e tudomása a pénzről.

Az említett források nem a Momentumhoz, hanem Márki-Zay Péter mozgalmához érkeztek, nem voltak róla érdemi információink, a létükről mi is ugyanabból a podcastból értesültünk, mint a nyilvánosság

– válaszolta kérdésünkre a Momentum.

A párt részletezte azt is, hogy

a Momentum egyéni jelöltjeinek kampányát elsősorban a Momentum finanszírozta, másodsorban a jelöltek saját maguk, illetve a hatpárti közös költségvetés. A Momentum a párttörvényeknek megfelelően csak magyar állampolgárságú magánszemélytől fogadott el adományokat, az 500 ezer forintnál nagyobb adományozók névsorát pedig, ahogy minden évben, úgy 2022-re vonatkozóan is az éves beszámolóban fogjuk közzétenni.

Párbeszéd: nem volt információnk

A Párbeszédtől is hasonló választ kaptunk:

A Párbeszéd elsősorban a saját jelöltjeiért felelt a kampányban, emellett – mint minden párt – erejéhez mérten részt vállalt a közös ellenzéki kampány finanszírozásában. A Párbeszédnek nem volt információja külföldi kampánytámogatásról.

A párt azt is közölte, hogy így ebből a támogatásból nem is részesültek.

Gyurcsány Ferenc: nem

A Hír TV arra volt kíváncsi, hogy a Demokratikus Koalíció elnöke tudott-e arról, hogy Márki-Zay Péter mozgalmához külföldi pénzek érkeztek, valamint a DK használt-e ezekből a forrásokból.

Nem

– válaszolt röviden mindkettő kérdésre a korábbi miniszterelnök, aki arra már igennel felelt, hogy a DK el tud-e számolni az Állami Számvevőszék felé.

Kunhalmi Ágnes: Ha ennyi pénzt kaptunk volna, nem itt tartanánk

Kunhalmi Ágnes a Mediaworks kamerája előtt tette világossá, hogy

mi nem kaptunk külföldi pénzeket. Csak annyit tudok mondani, ha ennyi pénzt én valaha láttam volna, vagy kaptunk volna, akkor nem itt tartana a pártunk. Az, hogy Márki-Zay Péter mit mond, az ő dolga.

Komjáthi Imre, az MSZP másik társelnöke ezt azzal egészítette ki, hogy Márki-Zay Péternek kell elszámolnia.

A Jobbik szigorítana a szabályozáson

A Jobbik frakcióvezetője az Alfahírnek adott interjújában leszögezte, hogy hozzájuk nem jutott az amerikai pénzből, Márki-Zay Péter viselkedését pedig nem tudja mire vélni, „kicsit olyan, mintha adná a lovat a kormánymédia alá”.

Lukács László György megjegyezte azt is, ha a korábbi miniszterelnök-jelölt elfogadott ilyen támogatást, akkor neki kell elszámolnia vele.

Ha ilyenről szó lett volna, szerintem a pártvezetők egységesen azt mondták volna, hogy a pártok ilyet nem fogadhatnak el, világos törvényi szabályozás van

– húzta alá a politikus.

A Jobbik egyébként szigorítaná a törvényt, ezzel kapcsolatban korábban úgy fogalmazott a párt, hogy „a hazánkba külföldről érkező támogatások vonatkozásában sok esetben nem zárható ki az, hogy cserébe valamilyen ellenszolgáltatást kérnek, vagy egyfajta függőségi viszony alakul ki, esetleg zsarolhatóvá válik az, aki a támogatást elfogadta”.

Jelenleg a pártok épp ezért nagyon helyesen nem fogadhatnak el külföldi támogatást, azonban mivel egyre több olyan szervezet jelent meg a politikában, amik hivatalosan nem pártok, de befolyással vannak vagy részt vesznek a választásokon, így szükségesnek tartjuk, hogy a törvény rájuk is vonatkozzon

– ismertették javaslatukat.

Ungár Péter: Dermesztő

„Ha tudtuk volna mi, LMP-sek hogy ennyi külföldi pénz jött, akkor nem fizetünk be ennyit az ellenzéki kampányba. Akkor azt mondtuk volna, hogy oldják meg. Micsoda dolog ez?! Nem tudott erről senki. Ott voltam a pártelnöki találkozókon, és senki sem tudott erről. Egyébként is hol látszódott ez a pénz? Mert a kampányban nem. Hova lett elköltve?” – fogalmazott Ungár Péter a 24.hu-nak adott interjújában az amerikai támogatásra vonatkozó kérdésre.

Dermesztő ez a pénz. És dermesztő, hogy sokan nem érzik problémának. Ez egy súlyosan problémás dolog

– mutatott rá az LMP társelnöke, hozzátéve: „Ezzel a pénzzel valaki vagy elsétált, vagy a Jóisten tudja, mire költötte, de eredményes kampány nem lett belőle.”

Márki-Zay Péter: A támogatás ténye megjelent a sajtóban márciusban

A volt miniszterelnök-jelölt Ungár Péter interjújára adott reakciójában álellenzékinek nevezte az LMP-s politikust.

Ungár Péter is csatlakozott az álellenzéki kórushoz, akik napról napra mondják fel a Fidesz propagandaszövegeit. Az LMP társelnökének nyilatkozata szerint nem tudott arról, hogy a Mindenki Magyarországa Mozgalom történelmünk legkorruptabb rendszerének leváltásához támogatást kapott az amerikai magyaroktól. Ez egyrészt rendkívül furcsa egy aktív pártvezető részéről, hiszen a támogatás ténye nemcsak az amerikai, de a magyar sajtóban is megjelent már 2022 márciusában is. Másrészt a Fidesz korábbi vádjaival szemben megerősíti, hogy külföldi támogatás nem került és nem is kerülhetett pártokhoz

– részletezte Márki-Zay Péter.

A hódmezővásárhelyi polgármester kiemelte, hogy „az adományokat az MMM a törvények szigorú betartásával használta fel – és a hazai politikusok számára elképzelhetetlen nyíltsággal és részletezettséggel el is számolt vele. A nagykoalíciós lopásokban, egymást kölcsönösen lejáratóanyagokkal és bűncselekményekkel sakkban tartó pártok rendszerében ez érthetően idegesíti még a magukat ellenzékinek valló közszereplőket is, ezért beszélhet »pénzekkel elsétálásról« valaki, aki saját magából indul ki.”

(Borítókép: Márki-Zay Péter az ellenzéki összefogás választási eredményváró rendezvényén 2022. április 3-án. Fotó: Bodnár Patrícia/Index)