Novák Katalin oroszlánt simogatott

2022.11.15. 16:40
Novák Katalin megtekintette a Lánchíd legóból készült oroszlánszobrát.

A köztársasági elnök erről a közösségi oldalán posztolt. A legóoroszlánt az építője, Dóczy Balázs mutatta meg Novák Katalinnak.

Balázs egyike a világ 22 elismert legó-építőmesterének, aki elkészítette már többek között a Hősök terét, a Szent István-bazilikát és a Lánchidat is

– írta posztjában a köztársasági elnök, hozzátéve, hogy minden építőnek gratulál.

A Lánchíd oroszlánjai közül először a budai oldalon levők tértek vissza helyükre október közepén (de a nagyközönség nem láthatta őket, mivel a hídfő a munkálatok miatt még le van zárva).

Nem sokkal később azonban lett egy új, közelről is megtekinthető társuk, ugyanis egy legóból készült hasonmást is kiállították a hídnál. Az új oroszlán készítéséről egy videót is publikáltak az alkotók.

Karácsony Gergely pénteken jelentette be, hogy csütörtökön a pesti oldalon álló oroszlánok is visszatértek a helyükre. A főpolgármester több fotót is mellékelt erről. „Az oroszlánok restaurálása bő egy évig tartott. A következő hetekben – budai társaikhoz hasonlóan – a munkaterületen illesztik és ragasztják össze a szobrok mészkőtömbjeit” – írta Karácsony Gergely. 

A Lánchíd felújítása 2021 tavaszán kezdődött az A-Híd Zrt. kivitelezésében, a munkálatok várhatóan 2023-ban fejeződnek be, de az útpálya már ez év végén elkészül.

A felújítás folyamata alatt Karácsony Gergely rendszerint megosztotta a hírt, miszerint a felújítás tökéletesen az ütemterveknek megfelelően halad: tette ezt februárban, márciusban és májusban. Júniusban tízmilliárd forintot kért a kormánytól a Lánchídra, ez azonban hárommilliárd forinttal több annál, mint amit a kormány hajlandó a híd rekonstrukciójára fordítani.