Kétéves megállapodást írt alá a WHO és a Belügyminisztérium

2022.11.15. 20:53
Rövid magyarországi látogatása alkalmával 2022. november 15-én Hans Henri P. Kluge, a WHO európai regionális igazgatója találkozott Novák Katalin köztársasági elnökkel és más magas rangú magyar tisztviselőkkel, hogy szorosabbra fűzzék a jelenlegi együttműködést, és megvitassák a jövőbeli közös feladatokat az egészségügyben.

Hans Kluge és Pintér Sándor miniszter aláírta a kétéves együttműködési megállapodást, amely a Belügyminisztérium és a WHO Európai Regionális Irodája közötti közös munkaprogramot határozza meg az elkövetkező két évre – írja a WHO közleménye.

Az elfogadott fő prioritások a következők: az egészségügyi ellátásra szorulók pénzügyi védelmének megerősítése; az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés javítása; a korai rákdiagnózis és -kezelés előtt álló akadályok megszüntetése; az antimikrobiális rezisztencia kezelésére irányuló nemzeti cselekvési terv támogatása; a vakcinákkal kapcsolatos vonakodás leküzdése; a vízellátás, a higiénia javítása az egészségügyi létesítményekben; nemzeti mentális egészségügyi koalíció létrehozása, különös tekintettel a fiatalokra; a telemedicina lehetőségeinek felmérése az országban.

A látogatás másik fontos témája a 2023. július 5–7. között Budapesten megrendezendő VII. Környezetvédelmi és Egészségügyi Miniszteri Konferencia volt. Kluge köszönetet mondott Novák Katalin köztársasági elnöknek, amiért vállalta, hogy a konferencia fővédnöke lesz.

A jövő évi budapesti környezetvédelmi és egészségügyi konferencia létfontosságú lehetőség arra, hogy a tudást és a javaslatokat hatékony megoldásokká alakítsuk, és egyesítsük erőinket az emberek és a bolygónk egészsége és a szebb jövőért tett intézkedések felgyorsítása érdekében

– mondta Hans Henri P. Kluge. A konferencián a WHO Európai Régiója 53 tagállamának szakértői és küldöttségei vesznek részt. Kluge elismerte az egészségügyi és szociális dolgozók, valamint a közegészségügyi szakemberek elkötelezettségét és szakszerűségét, akik fáradhatatlanul dolgoztak a Covid–19-pandémia idején a lakosság ellátása érdekében.

A regionális igazgató WHO-díjat adott át Müller Cecília országos tiszti főorvosnak a világjárvány idején végzett tevékenységéért.

A tevékenységek támogatása, a szaktudás megosztása és a lakosság tájékoztatása iránti elkötelezettsége és lendülete messze túlmutatott a magyarországi koronavírus-munkacsoport tagjaként betöltött szerepén. Ön a tudományos igényesség és a közfeladat ellátásának legmagasabb szintű példáját mutatta – és ezt szeretném megköszönni

– tette hozzá Kluge.