Bevonult a börtönbe Gyurcsány Ferenc titkosszolgálati főnöke

D  AS20170925008
2022.11.16. 16:27
Galambos Lajost, Gyurcsány Ferenc egykori titkosszolgálati főnökét egyebek mellett vesztegetési pénz elfogadása miatt ítélték letöltendőre. Az Egymásért, Egy-Másért Alapítvány-ügyben még 2013-ban indult eljárás.

Szerda reggel bevonult a börtönbe a Nemzetbiztonsági Hivatal egykori főigazgatója, Galambos Lajos – írja a Magyar Nemzet. A Gyurcsány-kormány volt elhárítófőnökét többek között azzal vádolták, hogy százmilliós összeggel vesztegette meg őt Jakubinyi Róbert, az alvilág ismert alakja. 

Az Egymásért, Egy-Másért Alapítvány ügy kulcsfiguráját, Jakubinyi Róbertet és a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatóját, Galambos Lajost, illetve a hivatal volt műveleti osztályvezetőjét még 2013-ban folytatólagosan elkövetett, hivatali helyzettel való visszaélésre irányuló hivatali vesztegetés bűntettével és más bűncselekményekkel vádolta meg az ügyészség.

A bíróság végül tavaly szeptemberben a megismételt elsőfokú eljárásban Jakubinyit kétrendbeli, folytatólagosan elkövetett vesztegetés bűntette miatt három év börtönbüntetésre és négy év közügyektől eltiltásra, 

Galambos Lajos másodrendű vádlottat folytatólagosan elkövetett vesztegetés és államtitoksértés miatt négy év börtönbüntetésre és hat év közügyektől eltiltásra ítélte.

A harmadrendű vádlott két év hat hónapot kapott szintén vesztegetés miatt, valamint négy évre őt is eltiltották a közügyektől.

(Borítókép: Galambos Lajos 2017. szeptember 25-én. Fotó: Kovács Tamás / MTI)