Ez a poszt a következő Percről percre része:

Újraindult a Barátság kőolajvezeték

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Köszönjük olvasóink figyelmét!

  • A Munka törvénykönyvének tervezett módosítása szerint megtagadhatják a munkáltatók a szabadság kiadását, valamint akár végkielégítés nélküli felmondásra kényszeríthetik a megváltozott munkaképességű dolgozókat. A Magyar Szakszervezeti Szövetség szerint ez súlyosan sérti a munkavállalók jogait, és tiltakoznak a tervezett változtatások bevezetése ellen. Az ezzel kapcsolatos kérdésre Gulyás Gergely arról beszélt: ha ilyen kritikák vannak, egyeztetni kell, illetve van is lehetőség egyeztetésre, de még nem találkozott szakszervezeti kritikával, előbb el kell olvasnia.

  • Havasi Bertalan korábban arról tájékoztatott, hogy Orbán Viktor meghívottként részt vesz a FIFA eseményein. Fel sem merült, hogy bojkottálja emberi jogi okokból a katari világbajnokságot? Gulyás Gergely az újságírói kérdésre azt mondta, a kormány álláspontja, hogy a sportesemények a sportolókról szólnak, ezért a kormány elvi alapon bojkottellenes.

  • Gulyás Gergely a turisztikai akciótervvel kapcsolatos kérdésre elmondta: rezsitámogatási modell is felmerült, de úgy ítélték meg, hogy hatékonyabban tudnak segíteni a szektornak, ha a nettó bevétel négy százalékát megtarthatják. „Ez hatékonyabb, gyorsabb és nem igényel pénzmozgást sem” – tette hozzá a miniszter.

  • Gulyás Gergely Vitézy Dávid közlekedési államtitkár távozásáról elmondta: nem ért véget a megbízatása, ő döntött úgy, hogy a továbbiakban nem kíván államtitkár maradni.

    A miniszter hozzátette, hogy ezt a döntést tiszteletben kell tartani, eddigi munkáját meg kell köszönni. Gulyás Gergely szerint Vitézy Dávid a közlekedés területén kiváló szakmai tudással rendelkezik, a kormány örömmel veszi, ha tudásával segíti a munkájukat.

  • Megkérdezték Gulyás Gergelyt, hogy mit tud Kocsis Máté aranyhalairól. „Nem tudok többet mondani arról, mint amit Kocsis Máté megosztott” – válaszolta Gulyás Gergely. Korábban az Index kérdezte Kocsis Mátét, hogyan spórol a saját rezsiköltségeivel.

  • Hogy áll a Vodafone-felvásárlás? Gulyás Gergely elmondta: folyamatban van a cég átvilágítása, utána határozzák meg a felek az árat, ami még módosulhat is. Még hónapokig el fog tartani az ügy. A jelenlegi gazdasági helyzetben sem változott meg a kormány véleménye a vásárlásról.

  • Gulyás Gergely világossá tette, hogy összességében nem tesz jót a magas infláció a költségvetésnek. A miniszter részletezte, hogy bár a közgazdasági alapelv szerint a magasabb infláció pluszbevételt hoz a költségvetésnek, de olyan speciális helyzet van, hogy az inflációt döntően az energiaár-emelkedés hozza, ami lényegesen nagyobb kiadás a költségvetésnek, mint amekkora a pluszbevétel.

  • Új szabályok vonatkoznak a Magyarországon tartózkodó NATO-szövetséges csapatok támogatásának módjára. Megjelent a rendelet a közlönyben. Miért most? Gulyás Gergely azt mondta: régóta elfogadott szabály volt, ami most került a Magyar Közlönybe, nincs köze a lengyelországi rakétabecsapódáshoz. Technikai változtatásról van szól.

    Gulyás Gergely egy másik válaszából kiderült: Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter fél év közös munka után úgy ítélte meg, hogy nem kíván együtt dolgozni Maróth Gáspárral, ezért mentette fel Orbán Viktor javaslatára Novák Katalin köztársasági elnök az államtitkári posztról. Korábban az is felmerült, hogy Maróth Gáspár kerül a Miniszterelnök Katonai Irodájának élére, de ezt azóta cáfolták.

  • Gulyás Gergely a KESMA létrehozására és az oroszpárti narratívára vonatkozó kérdésre leszögezte: azzal, hogy egy újságírónak miről mi a véleménye, nem vele kell szembesíteni, mert sajtószabadság van, ő is számtalan olyan cikket olvas, amivel nem ért egyet.

    A KESMA évekkel ezelőtti létrehozásáról elmondta: létező sajtótermékekről van szó, az pedig, hogy emögött egy alapítvány, egy egyesület vagy több egyesület áll, technikai, nem tartalmi kérdés. Gulyás Gergely hangsúlyozta, hogy sajtószabadság van az országban, tartalmilag senki nem befolyásol egyetlen újságírót sem, vele sem egyeztetnek újságírók arról, hogy milyen véleménycikkeket írhatnak.

  • Kérdésre a lengyelországi rakétabecsapódással kapcsolatban Gulyás Gergely elmondta: ha Lengyelországot rakétatámadás éri, akkor annak kell választ adnia erre, ahonnan indult. Ha bebizonyosodik, hogy Ukrajnából lőtték ki a rakétákat, akkor nekik kell választ adniuk rá.

  • Gulyás Gergely ismeretei szerint erről szól a vizsgálat. A miniszter megjegyezte: azok a pártok mondják azt, hogy nem tudtak a pénzről, amelyeknek miniszterelnök-jelöltje Márki-Zay Péter volt, aki ráadásul arról beszélt, hogy a pártok tudtak róla. Gulyás Gergelynek nincs több információja annál, mint ami a sajtóban megjelent, ezek kellően súlyosak ahhoz, hogy alaposan vizsgálják ki, mert ha igazak, akkor a legsúlyosabb pártfinanszírozási botrány a rendszerváltás óta.

  • Gulyás Gergely a gyermeket vállaló fiatal nők szja-mentességére vonatkozó kérdésre elmondta: előkészített és kidolgozott tervek állnak rendelkezésre, két olyan egyeztetés is volt, amelyen Gulyás Gergely is részt vett. Tudják, hogy egyes demográfiai döntések mibe kerülnek a költségvetésnek, december elején lesznek abban a helyzetben, hogy a jövő évi energiaár-becslés tükrében meghatározzák, mit tesznek lehetővé a keretek.

  • A kormányt képviselve fog-e valaki Ukrajnába utazni? Gulyás Gergely azt mondta: tud ilyen tervről, de biztonsági okokból előzetesen ilyet nem jelentenek be, azt sem mondja meg, hogy kormánytagról van-e szó.

    Egyéves az üzemanyagárstop. Beváltotta-e az elvárásaikat? A miniszter szerint a családok számára akartak elsősorban segítséget nyújtani. A kormány szerint sikeres volt. Fenntartják, amíg jobb ötletük nincs, vagy az energiaárak nem mérséklődnek.

    Kérdésre azt is elmondta, hogy minden családtámogatással kapcsolatos döntést december elején hoznak meg, de nem kívánnak spórolni a családokon, jövőre sem fognak kevesebbet költeni családtámogatásra.

  • Gulyás Gergely a MOK kritikájára reagálva elmondta, hogy ami nem szakmai kritika, az az ügyeleti ellátásra vonatkozó megállapítás. Hajdú-Biharban volt mintaprojekt, ez gyorsabb, biztonságosabb, mindenki előbb tud ügyeleti ellátáshoz jutni. A Hajdú-Bihar megyei tapasztalatokat szerinte meg tudják osztani a nyilvánossággal.

    A miniszter szerint minden másról lehet vitatkozni, az orvosi kamarával hosszú egyeztetések voltak, jó ideig támogatták is az előterjesztést, szívesen meghallgatják őket. A szabályokat életszerűnek nevezte, amelyek a betegek számára az ellátás színvonalának javulását hozhatják.

    Az új ügyeleti ellátási rend nem terjed ki Budapestre, a 10,2 milliárd forintól egyeztetnek a fővárossal, ha van eredménye, jelezni fogja Gulyás Gergely.

  • Az Index is kérdezhette Gulyás Gergely minisztert:

    Az eddigi információk alapján mit gondol a kormány a tegnap este történtekről (lengyelországi rakétabecsapódás), szándékos volt, vagy nem, esetleg provokáció?

    A kormány álláspontja: a vizsgálat végét meg kell várni.

    A sajtóban is megjelent egyeztetéseken, telefonbeszélgetéseken túl tervben van-e még valamilyen hívás, tárgyalás a rakétabecsapódás ügyében, terveznek-e Lengyelországba ellátogatni?

    Ettől az eseménytől függetlenül is NATO-egyeztetés van, és ez lehetőség arra, hogy nagyköveti szinten beszéljenek. A lengyelekkel is felvették a kapcsolatot. „Rendes menetrend szerint utazunk Lengyelországba, és jönnek a lengyelek is hozzánk” – tette hozzá Gulyás Gergely.

    Szijjártó Péter reggeli bejelentkezésében azt mondta: az egyik legfontosabb, hogy stratégiai nyugalom uralja a döntéshozókat. Ezt a kifejezést több alkalommal használta már a kormány, pontosan mit jelent, mit ért ez alatt?

    Ez egy katonai kifejezés. Gulyás Gergely azt mondta: „Egy olyan helyzetben vagyunk, amikor azok a döntések, amelyeket hozunk, hosszú távra kihatnak, és súlyos következményei vannak, ezért felesleges kapkodni.”

    Benyújtotta a kormány az egészségügyi átalakításról szóló törvényjavaslatot. Egyeztetnek-e még a MOK-kal, javaslataik mentén lehet-e még valamilyen módosításra számítani?

    A Belügyminisztérium tárgyalt a MOK-kal, ha van értelme, a kormány nyitott a további tárgyalásokra, de a mostani javaslatok is a kamarával lettek egyeztetve.

    A turisztikai akciótervről kérdésre a miniszter elmondta: komoly segítség, hogy a nettó árbevétel négy százalékát nem kell befizetni. A vendégéjszakák számát növelheti a Széchenyi kártya változása is.

  • Gulyás Gergely kifejtette, hogy jelenleg is készenléti helyzet van, a katonák bármikor felsorakozhatnak a határon, de egyelőre nincs szükség erre. 

    Menekültügyben Szentkirályi Alexandra elmondta, hogy eddig a háború kezdete óta összesen közel egymillió fő érkezett Ukrajnából. A legutóbbi egyhetes bontásban még nem látszanak a friss számok, de várható, hogy emelkedhetnek. Gulyás Gergely hozzátette: a tegnapi rakétatámadás következtében az ukrán áramellátás 80 százaléka károsodott.

  • Gulyás Gergely elmondta, hogy az árstop után országosan és általánosságban sem tartanak attól, hogy ne lenne elegendő burgonya és tojás. A szabályozás egyébként minden boltra vonatkozik, így fel sem merül, hogy diszkriminatív legyen.

  • Gulyás Gergely a fóti polgármester hathavi jutalmáról elmondta: nem tartja méltányosnak. Hozzátette: az önkormányzatok saját hatáskörükben járnak el, olyan döntéseket hoznak a törvényes keretek között, amit jónak látnak, de ha az a kérdés, hogy helyes-e hathavi jutalmat adni, akkor nem helyes, és nem is érti, hogy egy ilyen előterjesztés hogyan merülhet fel.

  • Gulyás Gergely Svédország és Finnország NATO-csatlakozásáról elmondta, hogy a ratifikációban nem mi leszünk az utolsók, Törökország előtt ratifikálják.

  • Gulyás Gergely világossá tette, hogy a háborúért csak Oroszország a felelős. Szerinte még az a következtetés is megáll, hogy a lengyelországi rakétabecsapódás nincs a háború nélkül. Ha viszont egy ukrán rakéta okozta két ember halálát, akkor nehéz közvetlenül orosz felelősségről beszélni. 

    Gulyás Gergely megjegyezte azt is: az ukrán elnök felelőtlen volt, mert egyből az oroszokat vádolta azzal, amit jelenlegi adatok alapján az ukránok követtek el.

  • Cseh Katalin momentumos EP-képviselő bejegyzéséről – amelyet a lengyelországi rakétabecsapódással kapcsolatban írt – kérdezték Gulyás Gergelyt. A miniszter azt mondta: nem szabad az első gondolatnak, indulatnak megfelelően nyilatkozni. Hozzátette: az Európai Parlamentben egy képviselő „következmények nélkül beszélhet hülyeségeket”.

    A momentumos képviselő azt írta, hogy feltehetően orosz rakéták csapódtak be a NATO-tag Lengyelország területén. Azóta kiderült, hogy valószínűleg az ukrán légvédelem rakétái csapódtak be, nem szándékos támadás volt. Cseh Katalin frissítette is a bejegyzését.

  • Gulyás Gergely kifejtette, hogy a technikai feltételeinek nagy részét, a jogi feltételeket teljesen megteremtették a déli beszerzésnek. Amikor mentességet kaptak az olajszankciók alól, azt a fontos mondatot is hozzáfűzték, hogy ha az olaj csővezetékes szállítása nem biztosított, akkor ezt kiváltandó tengeri úton is lehet szállítani.

    Ebben az esetben Horvátországon keresztül juthatna ide az olaj, de technikai nehézség, hogy a kőolajvezeték kapacitása körülbelül 80 százaléka a jelenlegi kapacitásnak. Gulyás Gergely leszögezte: jelentős tartalékaink vannak, így is hosszú távon képesek lennének biztosítani az ellátást.

  • Gulyás Gergely arról beszélt, hogy turisztikai akciótervet fogadtak el a kormányülésen. Többek között ismertette, hogy ebben az évben eddig 13 millió ember 33 millió éjszakát töltött el vendégként Magyarországon.

    A koronavírus nehéz évei után még az energiaválság mellett is jó évet fog zárni a turizmus, de kormánytámogatásra lesz szükség. Az ágazat több képviselője fordult a kormányhoz.

    Változtatnak a Széchenyi Pihenő Kártya szabályain, a különböző füleket eltörlik, egyben lehet felhasználni az összegeket, nem lesz korlátozás.

    A turizmusfejlesztési hozzájárulás befizetését felfüggesztik 2022. október 1. és 2023. március 31. között, a már befizetett összegek visszaigényelhetők, a nettó árbevétel négy százaléka marad a szektornál.

    A kötelező adatszolgáltatás időpontját fél évvel eltolják, 2023. július elsejéig, továbbá a szálláshelyek minősítésének határidejét is kitolják egy évvel.

    Bevezetik a turizmusban a 24 havi munkaidőkeret-szabályozást.

  • Gulyás Gergely azzal kezdte a Kormányinfót, hogy február vége óta megszokhattuk, a kormányülések a háborúval összefüggő kérdésekkel kezdődnek. Ez ma is így volt, már tegnap több olyan hír érkezett, amely rendkívülinek minősül. Az első, hogy tegnap késő délután tájékoztatást kaptak arról, hogy leállt a Barátság kőolajvezeték, de nem maga a vezeték sérült, hanem az az áramellátó, amely a vezeték működtetéséhez szükséges. A leállás ideiglenes volt, ha a vezeték nem indult volna újra, akkor is biztosított az ellátás, a Molnak vannak tartalékai, és az országnak is van stratégiai tartaléka.

    A jó hír, hogy alacsonyabb nyomással, de újraindult a vezeték.

    Szintén tegnapi hír, hogy rakéta csapódott be Lengyelország területén. A miniszterelnök összehívta a Védelmi Tanácsot, a honvédelmi miniszter felvette a kapcsolatot a NATO-tagok minisztereivel és a NATO-főtitkárral. Azonnal támogatásukról biztosították Lengyelországot. Gulyás Gergely elmondta: valószínűleg ukrán légvédelmi rakéta csapódott be, a teljes körű lengyel vizsgálat végeredményét meg kell várni – hangsúlyozta, hozzátéve: fontos, hogy a lehető leghamarabb tűzszünet legyen, és olyan megoldást kell találni, amely a leghamarabb véget vet a vérontásnak, és tekintettel van Ukrajna érdekeire is.

    Gulyás Gergely leszögezte: a NATO-szövetségesek közötti jó kapcsolatot semmi nem bizonyítja jobban, mint az, hogy egységesen szolidaritásukról biztosították Lengyelországot. Az 5. cikkelyt magukra nézve is kötelezőnek tartják.

  • Szijjártó Péter Facebook-oldalán közölte, hogy mit mondott neki a lengyel külügyminiszter arról az incidensről, amely a lengyel–ukrán határon történt november 15-én, kedden. Ezenkívül arról az ügyről is tájékoztatást adott, amely miatt a minap rendkívüli ülést hívott össze a magyar kormány Védelmi Tanácsa. A részleteket itt találja.

  • Bár nem a négyes cikkely szerint ülésezett a NATO az elmúlt órákban, így is több fontos döntésről számolt be Jens Stoltenberg főtitkár, amelyekről itt írtunk.

  • A magyar kormány november 16-án, szerda reggel 8-kor ismét összeül a Karmelita kolostorban. Az ülésen többek között a titkosszolgálatok jelentései alapján elemzik a kialakult helyzetet – számoltunk be a legfrissebb fejleményekről reggel.

  • Az utóbbi órákban a világ vezető politikusai újabb részleteket árultak el a lengyelországi Przewodówban történt incidensről. Joe Biden amerikai elnök arról tájékoztatta partnereit, hogy a lengyel területre zuhant rakéta ukrán légvédelmi rakéta volt, jelentette a Reuters egy NATO-forrásra hivatkozva – írtuk frissülő cikkünkben.

  • Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő tájékoztatója 15 órakor kezdődik. Köszöntjük olvasóinkat!