A pedagógus nem lehet a tankerület lábtörlője – üzenték Pestszentlőrincről

PAP 2430 (1)
2022.11.16. 18:53
Tanárok nélkül nincs jövő, lesz viszont tudatlanság, abból félelem, amiből végül gyűlölet fakad – hangzott el azon a szerda esti demonstráción, amit a Külső-pesti Tankerületnél tartottak.

„Úgy gondoljuk, kötelességünk szót emelni a fenti problémák megoldása érdekében, mert nem szeretnénk, és nem is tudunk egy olyan rendszerben dolgozni, ahol a leginkább érintett szereplők (tanárok, diákok, szülők) véleményét nem hallgatják meg. Nem akarunk csendben maradni, és még évekig, évtizedekig úgy tenni, mintha jól működne az oktatás! A csend nem rend!” – írta múlt héten a budapesti Karinthy Frigyes Gimnázium egyik tanára az iskola közösségi oldalán annak indoklásául, hogy miért kezdenek a Brassó Utcai Általános Iskola pedagógusaival közösen (személyenként változó időtartamú, de összességében) egyhetes munkabeszüntetésbe.

Akkor követeléseket is megfogalmaztak, amelyekről itt írtunk részletesen. Az esemény részeként szerda este, közel 100 fő részvétele mellett fáklyás demonstrációt is tartottak Pestszentlőrincen. A Karinthy egyik tanára arról beszélt az „Adj fényt a tanároknak!” című eseményen, hogy a Külső-pesti Tankerület iskoláival összefogva egyértelmű jelzést adtak a fenntartónak, hogy 

ez így nem lesz jó!

Az elérendő célok között említette, hogy rávezessék a kormányzatot annak felismerésére: a pedagógus nem lehet a hatalom és a tankerület lábtörlője. A fenntartótól azt kérte, hogy ne csak papíron, hanem a valóságban is biztosítsák a működés normális feltételeit.

Az eseményre vendégként meghívott Eötvös József Gimnázium tanára a jelenlévőkhöz szólva megállapította, hogy „ti vagytok az ellenállás”, a Szülői Összefogás képviselője pedig azt üzente a hatalomnak, hogy nem pusztíthatják el a közoktatást.

Az eseményen felszólalt Berg Judit író is, aki négygyermekes anyaként azt mondta, komolyan félti gyermekei jövőjét. Szerinte ugyanis

a magyar oktatási rendszer válságba jutott, nagyon rossz körülmények között korszerűtlen tananyagot tanítanak az adminisztrációval is agyonterhelt, éhbérért dolgozó tanárok. Naponta nő a pályaelhagyók száma, rohamosan fogynak a pedagógusok.

Arról is beszélt, hogy nélkülük nincs jövő, lesz viszont tudatlanság, abból félelem, amiből végül gyűlölet fakad. A gyerekeknek joguk van jó tananyaghoz, jó körülményekhez, egyszóval saját jó jövőjükhöz. A közoktatás válsága nem egy szakma belső problémája, hanem az egész társadalomé – szögezte le.

A Tanárok a Tanárokért csoport is támogatja a Karinthy Frigyes Gimnázium és a Brassó Utcai Általános Iskola egyhetes sztrájkra vonatkozó kezdeményezését – derült ki korábban a szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményükből.

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)