Magyarországon tölti büntetését a veronai buszbaleset miatt elítélt sofőr

2022.11.16. 13:54
Magyarországon kell letöltenie börtönbüntetését a veronai busztragédia sofőrjének. V. János november 16-án állt először személyesen a bíróság előtt. A tárgyalásán számos szülő és hozzátartozó vett részt.

November 16-án tartották a 2017-ben történt veronai busztragédia miatt elrendelt átadási eljárás tárgyalását a Fővárosi Törvényszéken. A bíróság arról döntött, hogy az olasz bíróság által hat év börtönre ítélt V. Jánosnak Magyarországon vagy Olaszországban kell-e letöltenie a büntetését. A jármű sofőrje az olasz büntetőeljárás alatt egyszer sem jelent meg a bíróság előtt, most azonban szembe kellett néznie az áldozatok hozzátartozóival.

A szülők gyermekeik képeivel érkeztek a tárgyalásra, és többen is megpróbálták felvenni a kapcsolatot az elítélttel, hogy számonkérjek őt, de a büntetés-végrehajtás emberei nem engedték. A Mandiner azt írja, V. János a fal felé fordulva várta a tárgyalás megkezdését, és ügyvédjén kívül senkivel sem kommunikált. 

Új életet kezdett

A sofőrt szeptember elején vették őrizetbe Békéscsabán, miután nem kezdte meg büntetésének letöltését. Helyette új életet kezdett, munkát vállalt, és a hírek szerint ismét sofőrként dolgozott. Letartóztatását követően kérelmezte, hogy Magyarországon tölthesse le a szabadságvesztését. 

A tárgyaláson ügyvédje indítványozta, hogy védencével szemben a bíróság enyhébb kényszerintézkedést rendeljen el. Ezzel kapcsolatban pedig V. János rendezett körülményeire hivatkozott, valamint arra, hogy három kiskorú gyermekről gondoskodik. Ám hozzátartozói úgy tudják, a férfinek csak egy felnőtt gyermeke van. 

A bíróság végül az európai elfogatóparancs végrehajtását és egyben az ügyvédi indítványt is megtagadta, és V. Jánost végrehajtási letartóztatásba helyezte 2022. dec. 16-ig. Ez pedig azt jelenti, hogy a sofőrnek Magyarországon kell letöltenie a büntetését. Arról, hogy milyen börtönfokozatban és mikor szabadulhat feltételesen, a későbbiekben születik döntés. 

Mint ismert, 2017. január 21-re virradó éjjel a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium egy diákcsoportja autóbusszal utazott hazafelé egy franciaországi sítáborból. A buszon több mint ötvenen voltak, többségük 14–18 éves diák. A jármű Verona közelében az autópályán balesetet szenvedett és kigyulladt. A tragédiában 17-en meghaltak és több mint húszan megsérültek.