Ma még csak eső, de holnap akár komolyabb havazás is jöhet

B  OB20220928002
2022.11.17. 05:41
Csütörtökön főként északkeleten és északon számíthatunk esőre, máshol csak elszórtan alakulhat ki szitálás, gyenge eső. Délután és este viszont az Északi-középhegység csúcsain havas eső, kisebb havazás sem kizárt.

Túlnyomóan felhős, borult lesz felettünk az ég, csak helyenként süthet ki rövid időszakokra a nap. Északkeleten olykor élénk lehet az északi-északnyugati szél, máshol nem lesz jelentős a légmozgás. Hajnalra többfelé képződhet pára, köd – írja az Időkép.

Reggel maximum 9 fok lehet, a kora délutáni órákban 5–13 fok várható, északkeleten mérhetjük az alacsonyabb értékeket.

időkép
Fotó: Időkép

Az orvosmeteorológiai előrejelzés szerint csütörtökön még hidegfronti hatásra számíthatunk. A frontérzékenyeknél fejfájás, vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A nyirkos, csapadékos időjárás miatt felerősödnek a kopásos jellegű ízületi bántalmak. A szürke, fényszegény időjárás sokaknál idézhet elő tompaságot, fáradékonyságot, dekoncentráltságot, alacsony lesz a hő- és komfortérzetünk is.

A hegyekben már havazhat

Az Északi-középhegység magasabb csúcsain akár már csütörtökön is megtörténhet a halmazállapot-váltás. Az északkeletről magasban beszivárgó fagyos légtömeg már ezen a napon átfedésbe kerülhet az északkeleten lévő gyenge csapadékzónával.

Az Időkép WRF-modelljének előrejelzése szerint a fagyos levegő már reggel beáramolhat a magasban. Hegycsúcsainkon fagypont közelében alakulhat a hőmérséklet. Így az ide érkező csapadéknál könnyen végbemehet a halmazállapot-váltás, és az esőt havas eső, kisebb havazás válthatja fel.

Azonban jelentős havazásra kicsi az esély, megmaradó hóra nem számíthatunk. Pénteken azonban sokkal komolyabb havazásra van kilátás az északi, északkeleti tájakon. Ez a néhány centiméteres hóréteg azonban nem fog sokáig megmaradni. 

(Borítókép: Ködös őszi reggel, színeződő lombok a debreceni Nagyerdőben lévő Békás-tónál. Fotó: Oláh Tibor/MTI)