A Független Benzinkutak Szövetsége levelet küldött Orbán Viktornak és Hernádi Zsoltnak

463A3786
2022.11.18. 15:21
A Független Benzinkutak Szövetsége (FBSZ) sürgős levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnöknek, valamint Hernádi Zsoltnak, a Mol elnökének. A két levelet az FBSZ szerkesztőségünkhöz is eljuttatta. A miniszterelnököt arra kérték, hogy függessze fel a rendelkezést, Hernádi Zsoltot pedig felszólították, hogy azonnal bírálja felül azt a teljes mértékben elfogadhatatlan intézkedést, miszerint jövő héten nem tud biztosítani számukra sem dízelt, sem pedig benzint.

Mint arról az Index is beszámolt, a Mol körlevélben értesítette több száz partnerét arról, hogy jövő héten, azaz a november 21-vel kezdődő héten nem tud biztosítani számukra sem dízelt, sem pedig benzint.

A korlátozás hátterében több tényező áll. A vállalat négy fő okot emel ki, ezek közé tartozik, hogy a tavaly novemberben bevezetett hatósági ár miatt jelentősen megnövekedett az üzemanyag iránti kereslet a Mol töltőállomásain, miközben jóval kevesebb importtermék érkezik az országba. Továbbá közrejátszik a Barátság kőolajvezetéket ért incidens és a karbantartási munkálatok a Dunai Finomítóban.

Kormányzati intézkedésre lenne szükség

Az FBSZ elnöksége levelében közölte Orbán Viktorral, hogy tudomásul veszik és megértik az intézkedést, de kifejtették, hogy ez 258 magyar, többnyire családi kisvállalkozást érint, és mintegy négyszáz benzinkutat, Magyarország benzinkútjainak húsz százalékát hozza kilátástalan helyzetbe.

Tudjuk és megértjük, hogy a kormánynak nincs hatásköre egy magánvállalat intézkedésére, azonban az ország ellátásának biztosítása, magyar családi vállalkozások és az alkalmazottak családjainak megélhetése nem válhat egy magánvállalat érdekei játékszerévé, magyar családok ezreinek megélhetését veszi el egy hatalmas nyereséget elérő részvénytársaság, törvényi ellátási kötelezettségét semmibe véve

– áll a levélben.

Hozzátették: ebben a helyzetben azonban súlyos gondot okoz a 2021. évi CXXX tv. a veszélyhelyzettel összefüggő egyes szabályozási kérdésekről 43. § (3) bekezdése, ami az ellátásból kimaradó benzinkutakat üzemszünet hirdetésére, azaz bezárásra kényszeríti.

Levelükben a rendelkezés felfüggesztését kérték, hiszen az ország ellátásának biztonságát nagymértékben javítaná, ha az egyik üzemanyagtípusból kifogyó benzinkút legalább a másik fajtákat kiadhatná. Ehhez kormányzati intézkedésre lenne szükség. Emellett a stratégiai tartalékok felszabadítását is javasolják, és arra kérik a miniszterelnököt, hogy segítse a kis benzinkutak túlélését azzal is, hogy a korábban hozott segítő intézkedések végrehajtását felgyorsítja, illetve hatályukat a IV. negyedévre meghosszabbítja.

Hernádi Zsolt is levelet kapott

Mint közölték, „nem fogadható el, hogy egy nyilvánvalóan stratégiai vállalat ellátásbiztonságra hivatkozva szünteti meg több száz partnere (még ha kényszerből is) ellátását, egyben sok vidéki körzet teljes ellátásbiztonságát is felrúgva”.

Szeretnénk emlékeztetni, hogy az Önök nevében megszólaló Ratatics úr több ízben is kifejtette nyilvánosan és zárt tárgyalásokon is, hogy a Mol képes a magyar igények szerinti mennyiség biztosítására, gondot csak a logisztika okoz. Ezt a gondot a most kisemmizett partnereik megoldották, kérjük, most Önök is oldják meg, amit vállaltak, mert ez a vállalás volt az ársapka-szabályozás bevezethetőségének egyik alappillére. Ne hátráljanak ki ebből!

– írják.

Az FBSZ elnöksége Hernádi Zsoltot arra szólította fel levélben, hogy azonnal bírálja felül ezt a teljes mértékben elfogadhatatlan intézkedést, hiszen a Mol felelős az ellátásért, és a Mol felelőssége a karbantartás időben történő elvégzése, a stratégiai készletek visszatöltése, és ebből következően a Mol felelőssége az is, amibe a vidéki lakosságot és vállalkozásokat kényszerítik, ha nem teljesítik, amit vállaltak.

Tudjuk, hogy az Önök álláspontja szerint csak szerződéskötési kötelezettségük van velünk szemben, ellátási kötelezettségüket tagadják, azonban szeretnénk emlékeztetni, hogy a szerződés fogalma mást jelent, mint ahogy ahhoz sem férhet kétség, milyen szándék vezette a jogalkotókat

– tették hozzá.

Átmeneti az üzemanyag-kiszolgálás korlátozása

A Mol november 18-án, pénteken közölte, hogy átmeneti intézkedés az üzemanyag-kiszolgálás korlátozása, és olyan kutakat, kiskereskedőket érint csak, amelyeknek a Mol nem tartozik kiszolgálási kötelezettséggel.

Kifejtették, hogy az intézkedésre azért volt szükség, hogy az ország minden részén fennmaradjon az ellátás. Döntésüket elsősorban a hatósági ár miatt megugrott kereslettel indokolják.

A közlemény szerint 194 viszonteladót érint a változás, ők működtetik a belföldi töltőállomások tíz százalékát, szeptemberben a Moltól a viszonteladói piac teljes üzemanyagigényének 2,5 százalékát vásárolták meg. A társaság hangsúlyozta, hogy Magyarország működését és ellátását tekintik a legfontosabbnak, szerződéseiket mindig teljesítik, ellátási stratégiájukat hetente felülvizsgálják.

A Mol felel a piac több mint nyolcvan százalékának kiszolgálásáért, ami teljes gyártási kapacitás mellett is megfontolt ellátási stratégiát igényel – írta a kommünikében a Mol.

(Borítókép: Ruzsovics Dorina / Index)