Karácsony Gergely ismertette, kik használhatják közlekedésre a Lánchidat

PAP 0020
2022.11.18. 08:59
A budapesti városvezetés úgy határozott, hogy december közepétől a BKK-buszok, a taxik és a kerékpárosok vehetik birtokba a Lánchídon az elkészült útpályát, jelentette be péntek reggel Karácsony Gergely főpolgármester a közösségi oldalán.

Mint arról az Index is beszámolt, a múlt hétvégi próbaterhelés sikeresnek bizonyult, így a felújítás első nagy egysége, a híd útpályájának megújítása néhány héten belül befejeződhet. A főváros ezután hozott döntést arról, hogy a közlekedők közül ki mehet fel a hídra büntetlenül.

„A felújítás eddig eltelt másfél évében a város forgalma hozzászokott ahhoz, hogy nélkülöznie kell a Lánchidat, a szomszédos hidak forgalma alig észrevehető mértékben változott. A Lánchíd szűk áteresztőképessége miatt okozott torlódások helyett, itt az ideje kipróbálni, milyen az, ha a Lánchíd gyors és megbízható kapcsolat Buda és Pest között” – írta bejegyzésében Karácsony Gergely.

A főpolgármester hozzátette: a közösségi gyűlésen a forgalmi adatok bemutatása után, szakértőkkel való konzultációkat követően a részt vevő budapestiek több mint kétharmada a jobb levegőjű, élhetőbb város és a közlekedésbiztonság érdekében azt kérte, hogy a Lánchídon a közösségi közlekedés mellett a taxik, a kerékpárosok és a gyalogosok közlekedhessenek.

Budapest élhető, otthonos jövőjét szem előtt tartva azt a döntést hoztuk, hogy december közepétől az elkészült útpályát a BKK-buszok, a taxik és a kerékpárosok vehetik birtokba

– fogalmazott Karácsony Gergely, aki azt is elárulta, hogy a gyalogosok várhatóan 2023 őszén, a felújítás következő szakaszának lezárta után vehetik újra birtokba a hidat.

A főpolgármester tájékoztatása szerint növelik a buszok számát (16, 105, 178), és új járatot is indítanak, hogy a lehető legnagyobb mértékben ki tudják használni a szabad utat a Lánchídon.

(Borítókép: Papajcsik Péter/Index)