Meghalt Pákh Tibor

D  TT20121116014
2022.11.18. 19:36

Meghalt Pákh Tibor, akinek halálhírét Svédországban élő unokaöccse erősítette meg a halozat.hu-nak. Pákh Tibort a létező összes eszközzel megpróbálta elpusztítani a diktatúra – a kivégzést leszámítva.

Kezdték a Gulagon, folytatták ötvenhatban, amikor ő is lövést kapott. Aztán ötvenhat után, amikor bátor és okos leleplező írásaiért hosszú-hosszú börtönre ítélték – írja róla a portál.

Politikai fogoly, kommunizmusellenes aktivista, műszaki fordító

Pákh Tibor Komáromban született 1924-ben. A második világháború végén egy huszárezredhez vonult be. Szovjet hadifogságba esett 1945-ben, a Szovjetunió kényszermunkatáboraiból 1948 végén került haza. Hazatérte után kuláknak nyilvánították, családja házait, földbirtokait államosították.

A Pázmány Péter Tudományegyetem Jog- és Államtudományi Karán végzett 1949-ben. Jogász, műszaki fordító. 1956. október 25-én a Kossuth téri sortűzben megsebesült, november közepéig kórházban ápolták. 1956-os szerepvállalása miatt a szocializmus idején politikai fogoly, 1971-es szabadulása után kommunizmusellenes aktivista volt. Következetesen harcolt a megszálló csapatok kivonásáért és az önrendelkezési jog érvényesítéséért – olvasható a vasarnap.hu cikkében.

Az interjúban arról beszélt, hogy az úristen különös kegyelme tartotta meg, már fél évszázada a föld alatt lenne a helye, hiszen 1966–1971-ig elektrosokkolták, három héten keresztül napi két elektrosokkot és este egy Hibernal injekciót kapott. 

Aki ilyet kap, az általában nem sokáig él. Én hála Istennek mindig a lelkiismeretem szerint éltem. Sok veszteségem volt belőle, de nyugodtan megyek a Jóistenhez

– mondta akkor Pákh Tibor. 

Legutóbb akkor írtunk az aktivistáról, amikor 2021-ben Mindszenty József-emlékművet adományozott a magyar–lengyel barátság nevében. Az akkor 97 éves Pákh Tibor nevében Engelmayer Ákos, a rendszerváltás utáni első varsói magyar nagykövet szólalt fel. Idézte Pákh szavait, miszerint Mindszenty József és Szent II. János Pál tette a legtöbbet azért, hogy nemzeteik túléljék a kommunizmus nehéz idejét, és lelkileg megújuljanak.

(Borítókép: Pákh Tibor. Fotó: Kovács Attila / MTI)