Több száz milliárd forintot fektet a kormány az élelmiszeriparba

2022.11.20. 06:27
Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és gazdaságpolitikáért felelős államtitkára elmondta, hogy 2023-tól a KAP Stratégiai Terv alapján több mint 400 milliárd forint fejlesztési forrás kihelyezését tervezik az élelmiszeripari ágazat számára.

Az Agrárminisztérium (AM) szombati közleménye szerint Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és gazdaságpolitikáért felelős államtitkára a Magyar Pékszövetség Közgyűlésén, Esztergomban kifejtette: az élelmiszeriparban több mint 3900 vállalkozás 33 szakágazatban folytat termelést. Ezek között kiemelt helyen szerepel a kenyér, mert ez az egyik legalapvetőbb élelmiszer. 

Kiemelte, hogy háború, a brüsszeli szankciók által okozott energiaválság és az aszály miatt évtizedek óta nem látott élelmezésbiztonsági kihívások jelentkeznek a világ számos pontján, de Magyarországon az ágazat válságállóságát bizonyítja, hogy a magyar mezőgazdaság az elmúlt két évben is biztosította a lakosság jó minőségű, biztonságos élelmiszerrel való ellátását, miközben emelkedett a kibocsátás és az agrárexport.

A közép- és hosszú távú versenyben maradáshoz nélkülözhetetlen az ágazat modernizálása. A következő időszakban jelentős szakpolitikai eszközök segítik majd az agrárgazdaság megújítását. A fejlesztések hatására tovább emelkedik az ágazat versenyképessége és inputhatékonysága, ami hozzájárul a kihívások többségének kezeléséhez – fejtette ki az államtitkár.

Több száz milliárd forinttal támogatják az élelmiszeripart

Nobilis Márton kitért arra is, hogy az elkövetkező években beruházásokra minden korábbinál nagyobb összegű forrás áll rendelkezésre. A technológiai fejlesztések hozzájárulnak a termelékenység és a termelési biztonság növeléséhez. 2023-tól a KAP Stratégiai Terv alapján

több mint 400 milliárd forint fejlesztési forrás kihelyezését tervezik az élelmiszeripari ágazat számára.

Kormányzati cél, hogy 2021 és 2027 között összesen mintegy 700 milliárd forint támogatás jusson az élelmiszeripari fejlesztések számára – emelte ki az államtitkár az AM közleménye szerint.