A veszekedésektől volt hangos a település, ezért újra választani kell

D MTI20161002010
2022.11.20. 06:12
Vasárnap újra több településen választanak polgármestert, de van olyan helyszín is, ahol megfelelő számú jelölt hiányában elmarad a választás.

Az áprilisi országgyűlési választásokkal nem tudta le az ország a voksolásokat az idei évre, számos településen tartottak vagy tartanak időközi önkormányzati választásokat. Legutóbb többek között Szekszárdon döntöttek a választópolgárok, kormánypárti győzelem született.

A jegyző volt a kulcs

A Heves megyei Boldogon a képviselő-testület feloszlása miatt írtak ki időközi választást. A Heves Megyei Hírportál augusztusban arról írt, hogy a képviselők és a polgármester között már hosszú hónapok óta konfliktusos helyzet volt. A Boldogi Élet című helyi újságban a képviselők nyílt levelet intéztek Laczkó Roland polgármesterhez, ha kezdeményezi a jegyző munkaviszonyának felbontását, akkor előrehozott választás lesz.

A polgármester bizalomvesztés miatt felmentette állásából a jegyzőt, a képviselők pedig beváltották ígéretüket, feloszlatták a testületet. A polgármesteri pozícióért újraindul Laczkó Roland, ellenfele a szintén független Püspöki Istvánné lesz. A hat képviselői helyre tizenheten pályáznak.

Veszekedtek, feloszlottak

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kenderesen is feloszlott a képviselő-testület. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hírportál augusztusban kérdezte a döntés hátteréről Barabásné Forgács Edit képviselőt.

A 2019-ben tartott önkormányzati választások óta településünk a veszekedésektől, az egymásra mutogatásoktól hangos, a korábbi fejlődését felváltotta a gyors eladósodás, a recesszió

– válaszolta a képviselő, hozzátéve: képviselőként a település érdekeit kellene szem előtt tartaniuk, de ezt a kötelezettségüket nem tudják megfelelően gyakorolni, mert „a település vezetőjétől nem kapunk hiteles tájékoztatást”.

Bogdán Péter polgármester a lapnak elmondta, ő úgy tapasztalta, hogy minden jelenlévőt váratlanul ért a négy képviselő előterjesztése.

A Nemzeti Választási Iroda honlapján szereplő információk szerint a polgármesteri tisztségért négy jelölt indul: Barabásné Forgács Edit a Fidesz–KDNP színeiben, valamint Bogdán Péter Szabolcs, Horváth Ferenc József és Szabó Csaba függetlenként. A hat képviselői helyért huszonegyen versengenek.

Érdeklődés hiányában elmarad

A Baranya megyei Babarcon azért van szükség időközi választásra, mert a korábbi független településvezető, aki 1994 óta volt polgármester, Pécsi Sándor nyugdíjba ment. Egyetlen jelölt lesz: a független Hárich József.

A Somogy megyei Siójut képviselői is a testület feloszlása mellett döntöttek. A polgármesteri posztért Balassáné Ujvári Zsuzsanna és Krisztin Endre indul, a négy képviselői helyre öten pályáznak, mindannyian függetlenek.

A Baranya megyei Tarróson is időközi választásra lenne szükség, miután a képviselők száma a testület működéséhez szükséges létszám alá csökkent, de a voksolás a szükséges számú jelölt hiányában elmarad.

(Borítókép: Veres Nándor / MTI)