Az Európai Parlament újabb akadályokat állíthat a magyar uniós pénzek útjába

GettyImages-531573950
2022.11.21. 11:15
A strasbourgi testület olyan tervezeten dolgozik, amellyel tovább hátráltathatja a felzárkóztatási és helyreállítási támogatás kiutalását. Kérésük szerint csak akkor hagynák jóvá Magyarország uniós pénzügyi támogatását, ha a korrupcióellenes intézkedések hatékonyak és visszafordíthatatlanok.

A Népszava információi szerint az Európai Parlament egy olyan ötpárti állásfoglalási tervezetet juttatna el a döntéshozók felé, melyben azt kérik, hogy mindaddig ne hagyják jóvá Magyarország uniós pénzügyi támogatását, amíg egyértelművé nem válik, hogy a korrupcióellenes intézkedések megfelelőek.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Népszava és a Bloomberg is írt arról, hogy november 22-én nem fog tárgyalni az Európai Bizottság a magyar helyreállítási programokról, mert még a találkozó előtt ugyanerről vitát kezdeményeztek az Európai Parlamentben is.

Amennyiben a magyar javaslatok tárgyalása túlcsúszik november 22-én, akkor nagyon kevés ideje marad az eurózóna pénzügyminisztereit tömörítő Ecofinnak, hogy alaposan értékelje az eddigi magyar lépéseket idei utolsó ülése, december 6-a előtt.

Viszont Magyarország számára azért létfontosságú az idei döntés, mert különben elúszhat a mintegy 3000 milliárd forint.

Az ügyben uniós forrásokra hivatkozva korábban a Reuters is információkat közölt, melyek szerint az Európai Bizottság még idén feloldhatja a Magyarországnak szánt több milliárd eurós támogatás zárolását, azonban tényleges folyósítást csak a vállalások teljesítése után kaphat az ország.

Mint ismert, a magyar kormány a támogatások megszerzése érdekében 17, úgynevezett korrekciós intézkedés végrehajtását vállalta, ezeket ebben a cikkünkben gyűjtöttük össze.

(Borítókép: Az Európai Parlament Franciaországban, Strasbourgban. Fotó: Christopher Furlong/Getty Images)