A lakosság 25 százaléka a koronavírusnak és az influenzának is rendkívül kiszolgáltatott

D KOM20220531003
2022.11.21. 12:11
A szakértő szerint a két betegség ellen szimultán oltás is bevethető, de érdemes inkább a vakcinák beadatása között két hetet kihagyni.

Tíz-tizenkét éve február végétől április végéig szokott jelentkezni általában nagyszámú influenzás eset, de ez nem törvényszerű. Az orvosok jelentései, mintaküldésre alapján, az influenza már most is megjelent, tehát a vírus aktív, noha a légzőszervi betegségekből beküldött minták messze túlnyomó többségében most még koronavírust mutatnak ki – mondta az InfoRádiónak Rusvai Miklós virológus, aki szerint a két vírus ellen ugyanaz a betegcsoport a legvédtelenebb.

Idetartoznak 

  • az idősebbek 70-80 év fölött,
  • a légúti krónikus betegségekkel, asztmával, légúti allergiával küzdők,
  • a túlsúlyosak,
  • a magasvérnyomás-betegek,
  • a cukorbetegek,
  • a daganatterápiában részesülők.

„Ez a kiszolgáltatott réteg a lakosság 25 százalékát fedi le” – jegyezte meg Rusvai Miklós, hozzátéve, hogy a két betegség ellen szimultán oltás is bevethető. Szerinte azonban érdemes a vakcinák beadatása között kéthetes időközt tartani.

Mint ismert, hazánkban a koronavírus-adatokról továbbra is hetente adnak tájékoztatást, a múlt heti összesítés szerint 7 nap alatt 4431 új fertőzöttet igazoltak, ami az operatív törzs szerint azt jelzi, hogy Magyarországon a járvány mérsékelten zajlik.

(Borítókép: Beoltanak egy nőt a német–amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty vakcina harmadik, emlékeztető adagjával a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház oltópontján 2022. május 31-én. Fotó:  Komka Péter / MTI)