Véget ért a népszámlálás újabb szakasza

2022.11.21. 15:59 Módosítva: 2022.11.21. 16:37
Lezárult a 2022-es népszámlálás második, számlálóbiztosi szakasza. Akik az online adatszolgáltatási időszakban nem tettek eleget adatszolgáltatási kötelezettségüknek, és a számlálóbiztosok sem érték el őket, november 21. és 28. között a települési jegyzőt felkeresve tölthetik ki a népszámlálási kérdőívet.

Vasárnap zárult le a népszámlálás számlálóbiztosi szakasza. A mintegy 23 ezer számlálóbiztos országszerte ötmillió címet ellenőrzött, ezen belül 4,6 millió lakcímet, valamint további mintegy négyszázezer egyéb címet, például nyaralót, üres telket, valamint különféle intézmények címét – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az MTI-vel.

A számlálóbiztosok közel másfél millió címen írták össze a lakások jellemzőit, és 2,2 millió személyi kérdőívet töltöttek ki az adatszolgáltatók közreműködésével. Az internetes önkitöltési szakaszban rögzített hétmillió kérdőívvel együtt 

már 9,2 millió személyi kérdőív érkezett be a népszámlálás rendszerébe.

Kovács Marcell, a KSH népszámlálásiprojekt-vezetője elmondta: a számlálóbiztosok voltak a népszámlálás végrehajtásának főszereplői, és büszkék arra a szakszerű, elhivatott munkára, amelyet az elmúlt egy hónapban végeztek. Megjegyezte: a háztartások jelentős része a számlálóbiztosok segítségével vett részt az adatgyűjtésben.

A projektvezető megköszönte a háztartások együttműködését is, a visszajelzések alapján a többség megértő volt a népszámlálással, az adatgyűjtés céljaival kapcsolatban, és támogatták a számlálóbiztosokat munkájuk elvégzésében.

Indul a pótösszeírás

A KSH közleményében emlékeztetett: a válaszadás a népszámlálásról szóló törvény értelmében kötelező. Azok, akik korábban, az online adatszolgáltatási időszakban nem tettek eleget adatszolgáltatási kötelezettségüknek, és a számlálóbiztosoknak sem sikerült elérniük őket a november 20-án zárult összeíró időszakban, 

pótösszeírás keretében november 21. és 28. között a települési jegyzőt felkeresve tölthetik ki a népszámlálási kérdőívet.

A lebonyolításról a jegyzők gondoskodnak, kijelölik, hogy a polgármesteri hivatalban vagy a közös önkormányzati hivatalban mikor és hol tudnak jelen lenni az adatszolgáltatók.

A pótösszeíráskor a kérdőíveket számlálóbiztosok töltik ki az adatszolgáltatók válaszai alapján. Az adatszolgáltatás a lakáskérdőív kitöltésével indul, majd a személyi kérdőívek következnek. Utóbbiból annyit kell kitölteni, ahány személyt korábban nem írtak össze: ha valamennyi személy kimaradt, akkor a lakáskérdőív mellett minden személyről készül személyi kérdőív – derül ki a KSH közleményéből.

Több probléma is volt a népszámlálási rendszerrel

Egy korábbi cikkünkben arról olvashatnak, hogy több számlálóbiztos jelezte: rendszeresek voltak a hibák a népszámlálás terepmunkájához biztosított rendszerben.

Többek között olyan hibák fordultak elő, hogy a rendszer nem mentette el a kitöltött kérdőíveket, ezért újra vissza kellett menniük ugyanarra a címre, de az is megtörtént, hogy elérhetetlenné vált az internet, vagy kiderült, hogy a megadott címen élők már korábban végeztek az online kérdőív kitöltésével, ezért a számlálóbiztosok utánuk nem kaptak pénzt.  • Hírek
  • Hírek