Élő adásban coming outolt a pozsonypüspöki polgármester

2022.11.21. 19:56

A Pátria korábbi főszerkesztője, később a frekvenciatanács tagja 2018-ban indult a helyhatósági választásokon, és meg is nyerte, annak ellenére hogy nem sokkal előtte a homoszexualitásán élcelődő szórólapokat terjesztettek róla a városrészben – írja a Paraméter.

Pék Zoltán végül négy éven át irányította a városrész önkormányzatát, az egyetlen pozsonyi magyar polgármester így épp leköszönőben van. A Pátria Rádióban az elmúlt időszakban történt kettős gyilkosságról beszélve coming outolt.

Miután ezt a gyűlölet szülte, különösen érzékenyen érintett, hiszen a környezetem tudja, hogy én is ehhez, a melegközösséghez tartozom. Számomra az különösen tragikus dolog, mert az ellenük irányuló gyűlölet követelte két ember életét

– fogalmazott. Majd azzal folytatta, hogy az első megdöbbenés után arra gondolt, hogyan tovább, mi következhet ezután. „Egy pillanatra én is megijedtem, noha ez rólam polgármesterként sem volt titok” – tette hozzá.

A lap szerint Pék Zoltán azonban nem önmaga vagy környezete előtt vallott homoszexualitásáról, és nem is öncélúan, hanem éppen azért, mert annak, hogy ezt bárki fel tudja vállalni, szerinte a világ legtermészetesebb dolgának kellene lennie. Elmondása szerint a szlovákiai magyar közéleti szereplők közül ő az első, aki ezt megtette.

A leköszönő polgármester azt is elárulta, hogy 14 éves volt, amikor rádöbbent, hogy saját neméhez vonzódik, valamint azt is elmesélte, hogy amikor 1975-ben a Csehszlovák Rádió magyar szerkesztőségében ezt elmondta a kollégáinak, teljes elfogadással találkozott.

Polgármesterségem alatt is csak egyszer találkoztam egy negatív megnyilvánulással, amikor egy matróna nekem állított, hogy mégis hogy jön Püspöki ahhoz, hogy magyar és meleg polgármestere legyen. Ezt sem éltem meg tragikusan. Nem hagytam, hogy a gonosz elhatalmasodjon rajtam, megpróbáltam szépen, kedvesen közeledni mindenkihez, nem oldottam, hova tartozom

– mondta.

Elmondása szerint elhatározta, hogy így fogja végigélni az életét, és ha azt mondanák neki, hogy kezdje el újból, akkor ugyanígy tenne. „A magyarságom is mindig vállaltam, minden környezetben, minden közegben” – fogalmazott.

Pék Zoltán arról is beszélt, hogy szerinte miért tapasztalható az, hogy a homofóbia erősebb a szlovákiai magyarság körében, mint a többségi szlovák vagy magyar közegben. Úgy véli, a magyar kisebbségben is nagyon sokan vannak, akik még maguknak sem vallják be, hogy ebben is a kisebbséghez tartoznak, mert nem mernek halmozott kisebbség lenni. 

Arra a kérdésre, hogy miért most coming outolt a nagy nyilvánosság előtt, azt válaszolta: „Minden hatással volt rám, ami körülöttünk történt. Ismerőseimmel, barátaimmal én beszélgetek erről. Most állt viszont össze a kép.”