Sas Zoltán: Írásban kerestem meg a külföldi pártfinanszírozás ügyével foglalkozó titokgazdát

D KOS20220517010
2022.11.21. 12:33
Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a bizottság múlt heti ülésén kezdeményezte a titkosszolgálati anyag titkosításának feloldását „az ügy súlyára” és „az ország szuverenitását súlyosan sértő cselekményekre” hivatkozva. Sas Zoltán, a Nemzetbiztonsági bizottság jobbikos elnöke most ez ügyben írt levelet „a titokgazdának”.

„Írásban kerestem meg a külföldi pártfinanszírozás ügyével foglalkozó titokgazdát” – írta szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében Sas Zoltán, a Nemzetbiztonsági bizottság jobbikos elnöke, aki levelében azt kezdeményezte, hogy a Nemzetbiztonsági bizottság döntésének megfelelően vizsgálja meg azt, hogy mit lehet nyilvánosságra hozni azokból az információkból, amelyeket a testület tagjai előtt ismertetett.

Amennyiben ez megtörténik – bízom benne, hogy minél előbb –, akkor nyilvánosságra fogjuk hozni a titkosítás alól feloldott információkat

– emelte ki Sas Zoltán, hozzátéve, hogy „számára kiemelten fontos az átláthatóság és a nyilvánosság, ugyanakkor üdvözölné, „ha ezeket a kormánypárti többség is figyelembe venné például a kémszoftverekkel kapcsolatosan”.

Mint arról korábban beszámoltunk, Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a bizottság múlt heti ülésén kezdeményezte a titkosszolgálati anyag – mely 2051-ig titkos – feloldását „az ügy súlyára” és „az ország szuverenitását súlyosan sértő cselekményekre” hivatkozva.

Az ügyben ekkor kerestük a Miniszterelnöki Kabinetirodát és Sas Zoltánt is, utóbbi válaszából már sejteni lehetett, hogy támogatni fogja a titkosszolgálati anyag titkosításának feloldását.

Mint ismert, Márki-Zay Péter maga ismerte el, hogy a Mindenki Magyarországa Mozgalom az Egyesült Államokból is kapott támogatást, de a korábbi miniszterelnök-jelölt minden nyilatkozatában leszögezte, hogy betartották a vonatkozó törvényeket, és a szövetségben induló hat ellenzéki párt nem kapott az összegből, ami körülbelül 1,8 milliárd forintnak felel meg. A pártok reakcióit ebben a cikkben gyűjtöttük össze.

(Borítókép: Sas Zoltán a Jobbik képviselője napirend előtt szólal fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. május 17-én. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)