Szociális bérlakásokat létesít hazánk legszegényebb településein a Magyar Máltai Szeretetszolgálat

tető
2022.11.22. 11:32
A Felzárkózó települések program keretében megvalósuló program során Magyarország 300 legszegényebb településén 2000 szociális bérlakás jön létre európai uniós támogatással – tudatták közleményükben.

A Felzárkózó települések hosszú távú programban érintett 300 településen a tervek szerint 2000 szociális bérlakást létesítenek 2026. június 30-ig, részben új ingatlanok építésével, részben a településeken található házak felújításával, korszerűsítésével.

A szociális bérlakások bérbeadását és kezelését szociális lakásügynökség végzi majd, a bérlőket pedig pályázat útján választják ki

– részletezte a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Alapítvány közleményében. 

A Szociális lakások építésére, felújítására és lakhatási körülményeik javítására 2022 szeptemberében nyert uniós támogatást. Mint írják, a projekt megvalósításához a Széchenyi Terv Plusz biztosít 50,896 milliárd forint keretösszeget a 2021–2027-ig tartó fejlesztési időszakban. 

Az Európai Unió felé elszámolható költségek forrása a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF), az Európai Unió felé nem elszámolható, de a megvalósításhoz elengedhetetlen kiadásokra pedig hazai forrás áll rendelkezésre – tették hozzá.

Közlésük szerint nem csak bérlakásokat létesítenek a rászorulóknak, az adott térségben a legszegényebbek lakókörülményeinek javításán is dolgoznak: eltávolítják a hulladékot, bekerítik az ingatlanokat, az instabil épületeknél pedig életveszély-elhárító beavatkozást végeznek.

Az ezzel kapcsolatos munkálatok egy részére a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Alapítvány pályázatot ír ki az adott településeken már jelen lévő, aktívan segítő szervezetek számára, akikkel támogatás-továbbadási szerződést kötnek a kitűzött tevékenységek megvalósítására. 

(Borítókép: Magyar Máltai Szeretetszolgálat Alapítvány)