Ágyúgolyót találtak egy családi ház kertjében

2022.11.23. 11:43
Kőszeg várának 1532. augusztusi ostromából származó ágyúgolyó került elő egy családi ház kertjében, kertrendezés közben. A mintegy 8 kilogrammos lövedéket a tűzszerészek elszállították, és felvették a kapcsolatot a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeummal.

Közel fél évezredet szunnyadhatott a földben a képeken látható különleges ágyúgolyó, amely 1532 augusztusa, vagyis Kőszeg várának ostroma óta pihenhetett öt évszázad súlya alatt, arra várva, hogy egyszer ismét napvilágra kerüljön – közölte a Magyar Honvédség tűzszerész ezrede szerdán a Facebook-oldalán.

A nem mindennapi lövedék egy családi ház hátsó kertjének rendezésekor bukkant elő, a Bertalan Erzsébet utcában. Az alakulat tűzszerészei a protokoll szerint megvizsgálták, majd megállapították, hogy a kora újkor elején gyártott, mintegy 8 kilogramm tömegű ágyúgolyó nem tartalmaz pirotechnikai anyagot.

A lövedéket elszállították a katonák a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére, és felvették a kapcsolatot a Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársaival a történelmi lelet tekintetében – tették hozzá.