Szijjártó Péter szerint őrültség Brüsszel javaslata, csak tönkreteszi Európát

316235885 670315937895036 7810443058889762949 n
2022.11.24. 14:14
Az unió energiaügyi ülésére utazott Brüsszelbe Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön. A politikus szerint Magyarországnak a gázársapka és az olajársapka alól is mentességet kell szereznie ahhoz, hogy az ország energiabiztonsága garantált legyen. A tárgyalás után élőben jelentkezett közösségi oldalán a politikus. Mint mondta, nem született végleges döntés egyik terítéken lévő témában sem.

Egész Európa súlyos energiaválsággal néz szembe. Sajnos azt elmondhatjuk, hogy mindazok a brüsszeli intézkedések, amelyeket eddig meghoztak, mind károkat okoztak az európai energiabiztonságban – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben a rendkívüli energiaügyi tanácsülésen.

Elmondta, hogy az ülésre azért volt szükség, mert az energiatanács célul tűzte ki két javaslat elfogadását, amelyek közül az egyik a megújuló energiaforrások engedélyezésének felgyorsítására, míg a másik a szolidaritási földgázeljárásokra vonatkozott. Emellett – tette hozzá – megkezdődtek a tárgyalások a gázársapkáról is.

Ezekről mind-mind elmondható, hogy rossz javaslatok, amelyek ráadásul veszélyesek is az európai energiaellátás biztonsága szempontjából

– fogalmazott a miniszter, aki kijelentette:

A mai napon döntés nem született egyik témában sem.

Mint mondta, több tagállam, köztük Magyarország is azt az álláspontot képviselte, hogy nem lehet szolidaritási intézkedésekről dönteni anélkül, hogy a földgázpiac működési mechanizmusába – szerintük hibásan – belenyúló javaslatról a döntés ne születne meg.

Egy döntés született Szijjártó Péter szerint, méghozzá az, hogy újra tárgyalóasztalhoz ülnek a kérdések megvitatása érdekében december 13-án.

Szolidaritási csomag

„Ez egy újabb hatalmi törekvés Brüsszel részéről” – így jellemezte a javaslatot Szijjártó Péter. Szerinte ezzel az a céljuk, hogy az energiapolitika tagállami szuverenitási körbe tartozásával leszámoljanak.

Brüsszel több hatáskört akar magának az energiabiztonság és az energiaellátás terén is. Ha ez megtörténne, az nagy veszélyeket jelentene

– fogalmazott a külgazdasági és külügyminiszter. Szerinte jól látható, hogy az eddigi javaslatok is veszélyeztették Európa energiaellátásának biztosítását. „Ezeknek a kérdéseknek továbbra is a tagállamok hatáskörében kell maradniuk” – vélekedett Szijjártó Péter.

A csomagból a miniszter három fő dolgot emelt ki. Az eredeti javaslat az lett volna, hogy egy közös beszerzést hozzanak létre, ez azonban önkéntes jelleggel működik majd. „Sikerült elhárítanunk azt a veszélyt, hogy számunkra előnytelen közös beszerzési platformokba beszorítsanak minket” – tette hozzá a miniszter, aki szerint két teljesen nonszensz elemet is tartalmaz a javaslat.

Innentől kezdve minden egyes tagállamnak, illetve vállalatnak hat héttel a tárgyalások megkezdése előtt be kellene jelentenie, ha földgázszállításról kíván tárgyalni.

Ha veszélyhelyzetben egy tagországnak van földgáz a tárolójában, akkor azt át kell adnia a szomszédos, nehéz helyzetben lévő országnak.

Előzővel kapcsolatban elmondta, hogy „őrültség”, és szerinte az EB bele akar nyúlni a nemzeti hatáskörbe, és olyan információkat kellene átadni a bizottságnak, amelyek nem tartoznak senkire, csak a két tárgyaló félre.

Utóbbiról sem volt pozitív véleménnyel a miniszter. Mint mondta, ez egy nagyon komoly spekulációs utat nyit meg, ugyanis senki nem lesz abban érdekelt, hogy betároláskor gázt vegyen.

Ez gyakorlatilag oda fog vezetni, hogy Európában összességében a földgáztárolási szint le fog menni, mindenki spekulálni fog, és ez hatalmas ellátásbiztonsági veszélyt jelent

– fogalmazott Szijjártó Péter, aki hangsúlyozta: ha ezek a javaslatok bent maradnak, nemmel fognak szavazni.

Gázársapka

„Ez egy veszélyes, felesleges és alkalmatlan javaslat” – vélekedett Szijjártó Péter a gázársapka bevezetéséről. Mint magyarázta, ha egy bizonyos termékből több van az adott piacon, akkor az ára csökken, ha pedig a termékből kevesebb van, akkor az ára növekedni fog. Magyarul növelni kell az európai piacon fellelhető földgáz mennyiségét, ezt úgy kell megtenni hogy nem kell kizárni egyetlenegy szállítót sem – tette hozzá.

Az oroszok kizárása igenis árfelhajtó hatású, mert az orosz gáz kizárása csökkenti az európai piacon a gáz mennyiségét, tehát árfelhajtó hatása van

– mondta a miniszter. Hozzátette, hogy nem szabad kizárni egyetlenegy forrást sem, inkább új forrásokat kell bevonni és új szállítási útvonalakat kell építeni. „Ez a megoldás: több földgáz kell az európai piacra mennyiségben, mert az fogja lefelé vinni az árat” – hangsúlyozta.

A gázársapka nem viszi le az árat, ráadásul rendkívül veszélyes, és ellátásbiztonsági problémákat tud okozni

– fejtette ki véleményét Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter szerint az Európai Tanács azt is kikötötte, hogy egy nagyon alapos hatásvizsgálatot kell elvégezni a gázársapka-javaslat létrehozásakor.

Ezt a hatásvizsgálatot természetesen nem végezte el senki

– jelentette ki. Hozzátette: a gázársapka nem érintheti a hosszú távú megállapodásokat. „Magyarországnak mentességet akarunk kiharcolni, és a szolidaritási mechanizmust sem támogatjuk, ha ilyen észszerűtlen, eszetlen, őrült javaslatok vannak benne” – fogalmazott.

Olajársapka

Az olajársapkát is veszélyes intézkedésként jellemezte. Szerinte

az olajársapka bevezetése az evidens módon az orosz olajszállítások csökkenésével járna, tehát már megint csak csökkenne az olaj mennyisége, tehát nőni fog az ár.

Nekünk az a célunk, hogy kiküzdjük, hogy Magyarországra az olajársapka ne vonatkozzon – szögezte le Szijjártó Péter.

Ezt úgy tűnik, sikerült elérni, tehát az Európai Bizottság eredeti javaslatában az áll, hogy a csővezetékes kőolajszállításra nem vonatkozik az ársapka, márpedig Magyarország csővezetéken vásárolja a kőolajat Oroszországból. Illetve nem vonatkozik a tengeri szállításra, ha a tengeri szállítás a csővezetékes szállítás ellehetetlenülése miatt válik szükségessé – magyarázta a külgazdasági és külügyminiszter.

Ez azért nagyon fontos számunkra, mert Ukrajnában háború van, látszik, hogy a Barátság kőolajvezetéken most is csökkenő mennyiség jön, vagy akadozik a szállítás, mert a vezetéket működtető energiainfrastruktúrát támadások érték

– mondta. Így tehát az olajellátás biztonságát Magyarországon továbbra is tudjuk garantálni – hangsúlyozta a miniszter. Hozzátette: döntés még az olajársapka ügyében sem született.

Hajnalban indult útnak

Hajnalban Brüsszelbe utazott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A politikus csütörtökön a Budapest Airportról jelentkezett be közösségi oldalán, hogy tudassa, úton van az uniós energiaügyi ülésre.

Az európai energiaválságot Brüsszel eddig csak súlyosbítani tudta. Most két újabb rendkívül veszélyes javaslat van az asztalon. Ma ki kell harcolnunk a mentességet az olajársapka és a gázárszabályozás vonatkozásában is

– írta Facebook-posztjában Szijjártó Péter. 

A külügyminiszter délelőtt tíz óra körül érkezett Belgiumba. Szerinte Magyarországnak a gázársapka és az olajársapka alól is mentességet kell szereznie ahhoz, hogy az ország energiabiztonsága garantált legyen. 

Kezdődik a csata. A következő órákban kell mentességet szereznünk a gázársapka és az olajársapka alól, hogy az ország energiabiztonsága garantált legyen

– fogalmazott a tárcavezető.

Heves viták

Szijjártó Péter később arról számolt be, hogy az ülésen egyre hevesebben zajlik a vita az ársapkák bevezetéséről. Kiemelte: „Magyarország orosz kőolaj- és földgázvásárlása nem valamiféle politikai állásfoglalás, hanem egy fizikai realitás, ugyanis jelenleg csak így garantálható az ország ellátása.” Hozzátette, hogy „a magyar energiabiztonság számunkra vörös vonal, ezért a brüsszeli olajársapka nem vonatkozhat a csővezetékes szállításokra, a gázársapka pedig a hosszú távú szerződésekre”.

Ideológiákkal nem lehet a magyar otthonokat fűteni vagy az ipart működtetni

– húzta alá a politikus. 

(Borítókép: Szijjártó Péter / Facebook)