Gyurcsány Ferenc: Orbán Viktor náci politikus

PAP 3314
2022.11.24. 12:32
„Utat talál? Utat téveszt? Megy? Sodródik? Vezetik? Jó vagy rossz irányba?” – teszi fel a kérdéseket legfrissebb Facebook-bejegyzésében Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke, aki szerint a nemzeti politika legnagyobb kérdése, hogy hova tart a nemzet.

A volt miniszterelnök legújabb posztjában úgy fogalmaz, hogy a magyar politika legnagyobb kérdése nem különleges:

A többi nemzettel közös, vagy külön utat járunk? A hagyományt ötvözzük a holnappal, a nemzetet az egyetemes emberiséggel? Mi igennel válaszolunk ezekre a kérdésekre. A kormány nemet mond.

Gyurcsány Ferenc szerint Orbán Viktornak nincs mondanivalója az egyetemes emberi fajról, Isten népéről:

Miközben tudja, hogy a magyar is kevert világú nemzet, mint mindegyik, de mégis: náci módon magyar különlegességről, kiválasztottságról beszél, és így cselekszik. Szerintünk a magyar akkor és csak annyiban jobb, ha egyáltalán, amennyiben jobb a teljesítménye másoknál. Csak azért, mert magyar, semmi dicsőség nem jár neki. Orbán ennek ellenkezőjét hazudja. Ha magyar vagy, jobb vagy. Ez az egyéni és nemzeti sikertelenség programja. Nem kell teljesíteni, ha magyar vagy, győztes vagy.

A DK elnöke odáig jut fejtegetésében, hogy „Orbán náci politikus, mert a magyart fajnak, kiválasztottnak, felsőbbrendűnek tekinti, magát pedig az emberi világ feletti létvaló kiválasztottjának”. Azt is írja a kormányfőről, hogy „politikai szörny, mentálisan beteg”.

Bejegyzése végén Gyurcsány Ferenc ismét visszatér az első gondolatához, hogy valójában a nemzeti, emberi út nagy kérdései a következők: „Merre menjünk? Ki vagy? Milyen legyen az ország?”

Orbán Viktor tusványosi beszéde után – amelyben „kevert fajú világról” beszélt – Gyurcsány Ferenc egy júliusi posztjában azt írta, hogy a miniszterelnök „náci szövege kiír bennünket a becsületes népek világából”.

(Borítókép: Gyurcsány Ferenc. Fotó:  Papajcsik Péter / Index)