377 ezer magyar adatait lophatták el a Meta üzenetküldő alkalmazásán keresztül

shutterstock 1917078719
2022.11.24. 10:26
Adatszivárgás történt a WhatsApp üzenetküldő alkalmazásnál, és ennek következtében majdnem 500 millió felhasználójuk személyes adatai – köztük akár a magyar felhasználóké is – kerülhettek veszélybe.

A történet még több mint egy hete, november 16-án kezdődött azzal, hogy megjelent egy poszt egy hekkerfórumon, aminek a szerzője 

eladásra kínálta fel a WhatsApp 487 millió felhasználójának telefonszámát. 

A Cybernews nevű techportál utánajárt annak, hogy valóban kiszivároghattak-e a felhasználók adatai – és azt feltételezik, hogy igen. A portálnak sikerült kapcsolatba lépnie a whatsappos adatbázist áruló hekkerrel, aki az adatok hitelességét igazolva megosztott velük majdnem 2000, aktív brit és amerikai felhasználóktól származó telefonszámot.

A portál pedig egyenként leellenőrizte és megerősítette, hogy valóban mindannyian a WhatsApp felhasználói.

Úgy fest tehát, hogy a hekker tényleg hozzájutott a felhasználók adataihoz, de azt nem tudni, hogy miként.

377 ezer magyar felhasználót érinthet 

Cybernews cikkében azt írták, hogy a hekker által felkínált adatbázisban 84 ország felhasználói találhatóak meg. A legtöbb felhasználó egyiptomi (45 millió), olasz (35 millió), amerikai (32 millió), szaúdi (29 millió), francia (20 millió) és török (szintén 20 millió). A portál által közölt táblázatból az is látszik, hogy Magyarországról 377 ezer felhasználót érinthet a szivárgás.

A Whatsappnak a becslések szerint 2 milliárd olyan aktív felhasználója van világszerte, aki legalább havonta egyszer bejelentkezik a programban. A Cybernews az adatszivárgással kapcsolatban kérdéseket küldött a WhatsApp üzemeltetőjének, a Metának is, de tőlük egyelőre nem kaptak választ.

A portál azt is felvetette, hogy az adatokat áruló hekker esetleg a webes felületeken történő (illetéktelen) adatgyűjtés, a „scraping” eszközével szerezte meg a felhasználók adatait. Ez azonban még csak egy feltételezés a részükről, amely abból indul ki, hogy a leggyakrabban ezzel az eszközzel jutnak hozzá az ilyen adatcsomagokhoz a hekkerek. A Cybersnews mindemellett emlékeztetett arra, hogy ugyanez történt korábban egy másik metás adatszivárgásnál is, amikor 533 millió Facebook-felhasználó adatai kerültek illetéktelen kezekbe.

Pár hete a Revolutnál is történt egy adatszivárgás, akkor a vállalat is elismerte, hogy egy hekkertámadás következtében illetéktelenek jutottak hozzá a felhasználói adatokhoz.

(Borítókép: Shutterstock)