Több ezer idős beteg eshet ki a betegellátásból

2022.11.25. 13:33
Mintegy 2500 idős, krónikus beteg eshet ki a betegellátásból, és kerülhet át a kórházakból különböző ápolási centrumokba 2023 első felében. Ellátásuk finanszírozásának a terhét pedig mostantól a rokonoknak kell viselni – legalábbis erre lehet következtetni a szociális törvény elfogadott és az egészségügyi törvény tervezett módosítása alapján.

„Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy hol lesz ennyi férőhely, miközben most is tízezres várólisták vannak, és ki fogja őket ellátni” – nyilatkozta a Szabad Európának Meleg Sándor, a Szociális Munkások Magyarországi Egyesületének (SZMME) elnöke. A parlamenti többség kedden – néhány változtatás után – elfogadta a szociális törvény módosítását.

Emellett jelenleg is tárgyalások zajlanak az egészségügyi törvénycsomag elfogadásáról, amely szintén jelentős befolyással bírhat a szociális szférára. Az ezzel kapcsolatos legnagyobb változás, hogy ha a módosítást elfogadják, a krónikus kórházi ágyak és az elfekvőnek is nevezett osztályok átkerülnek az egészségügytől a szociális szektorhoz. 

Nagyjából 2500 idős beteg átadásáról van szó, az ő helyüket nem nagyon látom abban a szociális ellátórendszerben, ahol tízezres várólisták vannak. Hogy ezek a betegek hogyan fognak bekerülni, milyen intézmény veszi át és hol helyezi el őket, az abszolút kérdéses. Hogy kik fognak ott dolgozni, az szintén nagy kérdés, hiszen az ágazat évek óta nagyon komoly munkaerőhiánnyal küzd

– mondta Meleg Sándor a lapnak. A törvénymódosítás lehetővé teszi, hogy az ápolási centrumok a dolgozókkal együtt kapják meg ezeket a kórházi osztályokat – vélekedett a szociális munkások szakmai szervezetének vezetője.

Az egészségügyi dolgozók azonban csak most részesültek a bérrendezésben, emiatt előfordulhat, hogy nem mennének át egy másik jogszabály alá. A kapott bért ugyan megtarthatják, de az egyáltalán nem biztos, hogy további béremelésekben is részesülnek. Ezért nem valószínű, hogy át akarnak kerülni a szociális szférába. 

Az egészségügyi törvénycsomag szerint a jövő év első felében hajtják végre a krónikus ágyak átadás-átvételét, december végén pedig kiadják a végrehajtási rendeleteket. A betegeknek küldenek egy előzetes tájékoztatást, abban az esetben azonban, ha nem egyeznek bele az áthelyezésbe, gyakorlatilag hazaküldik őket – vélekedett Meleg Sándor. 

Megvizsgálják a betegek jövedelmi és vagyoni hátterét, és az eddigieknél sokkal könnyebben rá tudják majd terhelni az ellátásnak a költségeit akár az ingatlanára, a vagyontárgyaira, sőt a rokonaira is. 

A fő szabály szerint az ellátott jövedelméből fedezik az ellátás költségeit, de az idős betegek nyugdíja jellemzően már most sem éri el ezt az összeget

– magyarázta az SZMME elnöke. 

 Ilyenkor léphetnek majd be a hozzátartozók a rokontartás szabályai alapján. Megnézik, hogy a betegnek vannak-e gyermekei vagy más olyan rokonai, akiknek van annyi jövedelmük, hogy a terítési díj egy részét ők fizessék

– tette hozzá. „A szociális törvény most elfogadott módosítása megteremti a lehetőségét, hogy a létrejövő gondozó-ápoló központok finanszírozását jelentős részben át tudják hárítani a hozzátartozókra. A törvénymódosítás alapján e centrumok a térítési díjat nagyon keményen be tudják vasalni a rokonoktól” – fogalmazott Meleg Sándor. 

A tervezett módosítás ellen fekete hullazsákba öltözve tiltakoztak a lakhatási ügyekkel foglalkozó Utcáról Lakásba Egyesület aktivistái.