Nagy bejelentést tett Szijjártó Péter, történelmi bővítésre készülnek a debreceni BMW-gyárban

DEBRE20221010015
2022.11.25. 15:57
A külgazdasági és külügyminiszter Debrecenben számolt be arról, hogy a BMW kibővíti debreceni gyárát, amivel jelentősen nő a nemzetközi vállalat összeberuházásának értéke, és ötszáz új munkahely jön létre.

A külügyminiszter egy korábbi posztban már beszámolt arról, hogy a BMW debreceni beruházásának jelentős növeléséről döntött, amely 

a magyar gazdaságtörténet valaha volt harmadik legnagyobb beruházása lesz. 

Ezzel kapcsolatban tartottak péntek délután egy sajtótájékoztatót. Szijjártó Péter azzal kezdte felszólalását, hogy a szankciók a recesszió felé terelik Európát, de Magyarország ezt „lokális kivételként szeretné elkerülni”. Véleménye szerint ezt úgy lehet megvalósítani, ha minél több beruházást valósítanak meg, „hiszen a beruházásból lesz munkahely, a munkából lesz termelés, a termelésből pedig gazdasági növekedés” – mondta, majd hozzátette:

Büszkék arra, hogy Magyarországon idén már most megdöntötték az országba érkező beruházások összeértékének rekordját. 

A külügyminiszter ezután tért ki arra, hogy Magyarországon számos, az elektromos autók gyártásához kapcsolódó beruházást hajtanak végre, és ez azért különösen fontos, mert ezek az autók jelentik az autóipar jövőjét.

„Az új autóeladások hatvan százalékát 2030-ra már az elektromos autók eladása teheti ki” – mondta Szijjártó Péter, majd nem sokkal később azzal folytatta, hogy „ma itt, Magyarországon ad egymásnak randevút a keleti és a nyugati elektromosautó-ipar”. Ezután utalt arra is, hogy a BMW döntésével 

Magyarország a világ harmadik országa lesz Kína és Németország mellett, ahol mindhárom német prémiumautó-gyártó (Porsche, Mercedes, BMW) jelen van. 

A külügyminiszter azt is hangsúlyozta, hogy e fejlesztések által Magyarország gazdasági teljesítményét úgy tudják növelni, hogy közben a károsanyag-kibocsátás csökkentéséért is tesznek. 

Ezt építi most a BMW pontosan 

Ezután tért ki arra, hogy a BMW az új gyárát

egy elektromosakkumulátorcella-összeszerelő üzemmel egészíti ki.

Ebben az üzemben hatodik generációs akkumulátorokat fognak gyártani, és az új üzem ötszázzal növeli a BMW debreceni gyárában a munkahelyek számát, a BMW debreceni beruházásának összértéke pedig nyolcszázmilliárd fölé nő az új fejlesztéssel.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy ez Magyarország történetének harmadik legnagyobb zöldmezős beruházását jelenti. Az új fejlesztéshez a kormány 13,5 milliárd forintnyi vissza nem térítendő támogatást biztosít a BMW-nek – tette hozzá.

A külügyminiszter nyáron jelentette be a valaha volt legnagyobb magyarországi beruházást, amely egy kínai óriásvállalathoz kötődik. 

(Borítókép: Az épülő BMW-gyár Debrecenben 2022. október 10-én. Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI)