A politikai elemző szerint a kormány „ellenzsarolással” próbálkozik

2022.11.25. 14:56
Vasali Zoltán egyetemi oktató, politikai elemző és Török Lajos, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője az ATV Start című műsorában beszélgetett arról, hogy mi befolyásolja a forint-euró árfolyamot, és hogy a magyar kormány hogyan próbál politikailag taktikázni. Török Lajos hangsúlyozta: senkinek nem érdeke a magyar gazdaság bedöntése.

Ahogy az Index csütörtök reggel beszámolt róla, félsikert ért el a magyar kormány az Európai Bizottsággal folytatott tárgyalásokon. Lapunk úgy tudja, Brüsszelben jóváhagyják a magyar kormány által benyújtott helyreállítási tervet és az operatív programokat, de uniós pénz csak az igazságszolgáltatással összefüggő vállalások teljesítését követően, 2023 márciusa után érkezhet Magyarországra.

Ezeket az állításokat a kormánytagok megerősítették egy csütörtöki háttérbeszélgetésen, amelyen a szakterületért tárca nélküli miniszterként felelő Navracsics Tibor, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, valamint a területfejlesztési miniszter államtitkára, Ágostházy Szabolcs is részt vett.

Vasali Zoltán egyetemi oktató, politikai elemző az ATV Start című műsorában úgy fogalmazott, hogy 

a kormány az elmúlt fél évben próbálta a felfüggesztett forrásokat előfinanszírozni. 

Török Lajos, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője úgy véli, az áfabevételek nagy löketet adnak, az inflációs környezet ilyen szempontból segíti a kormány költségvetését, a kiadások pedig a jövő évtől fogják lekövetni ezt az áremelkedést. Ha jövőre bejön a nyugdíjemelés és egyéb béremelések, ezek is meg fognak jelenni költségként.

Hozzátette: az utóbbi időszakban szinte csak a Brüsszelből érkező hírek befolyásolják a forint-euró árfolyamot. Mint mondta, nyugalmat tudna sugallni, ha a kormány meg tudna állapodni az Európai Unióval.

Vasali Zoltán arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt fél évben a politikusok kijelentései is befolyásolták a forint árfolyamát, és szerinte lehet látni, hogy

a kormány folyamatosan próbál megfelelni egy elvárásrendszernek.

Az Európai Bizottság próbálja ezt az egész politikai rendszert korrektül vizsgálni, miközben rá is nyomás nehezedik. Ráadásul a tagállamok között is nagyon kevés szövetségese van a magyar kormánynak.

A kormány „ellenzsarolással” próbálkozik 

Vasali Zoltán szerint a kormány politikailag próbál úgy taktikázni, hogy összeköt bizonyos kérdéseket: például míg a bizottság próbálja zsarolni a magyar kormányt a források felfüggesztésével, a kormány „ellenzsarolással” próbálkozik Svédország és Finnország NATO-tagságával kapcsolatban.

Török Lajos szerint nem lehet kiiktatni Magyarországot az összefüggő gazdasági folyamatokból, de nem is ez a cél. A kérdés az, hogy új beruházás jön-e. Az elemző hangsúlyozta: senkinek nem érdeke a magyar gazdaság bedöntése, egy politikai vita van a két fél között, amelyben a példastatuálás is megjelenhet. Az nagy kérdés lesz, hogy milyen feltételekkel sikerül megállapodni, de látszik, hogy gazdasági szempontból semleges a bizottság – tette hozzá.