Különleges robot állt Budapest szolgálatába

2022.11.27. 15:01
Furcsa dologra lehettek figyelmesek, akik a napokban a Népligetben tettek sétát: a fák között egy nagyon furcsa szerkezet bukkant fel. Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere vasárnap a közösségi oldalán arról tájékoztatott, hogy a közelmúltban egy úgynevezett fafelmérő robot állt a főváros szolgálatába.

A zöldfelületekről csak akkor lehet jó döntéseket hozni, ha precíz információk állnak rendelkezésre arról, hogy hol mennyi, mekkora, milyen állapotú, milyen kezeléseken átesett és milyen problémákkal küzdő növényünk, fánk, zöldfelületünk van, szögezte le vasárnapi bejegyzésében a Karácsony Gergely.

A főpolgármester hozzáfűzte, a döntési mechanizmusba a legfejlettebb technikákat kívánják bevonni (lézerscanner, mesterséges intelligencia, nagy felbontású 360 fokos kamerák, felmérő és elemző robotok, drónok).

„Félelmetesen hangzik, mint a Skynet (ami sok olvasónknak a Terminátor-filmekből lehet ismerős, a számítógépes program fordul az emberiség ellen, miután öntudatra ébred – a szerk.), de valójában ezek abban segítenek bennünket, hogy jelentősen fel tudjuk gyorsítani a fafelmérést, az adatok elemzését, és olyan pontos adatokhoz jussunk, amikhez eddig soha” – mondta a politikus.

Karácsony Gergely rámutatott arra is, hogy az európai városok zöldfelületei jelenleg egymással is összehasonlíthatatlanok. Mindenféle megközelítésben, de közel sem egységesen mérik az európai városok a városon belüli zöldfelületeiket.

„Már csak ezért is szükség lenne arra, hogy lefektessük egy közös és korszerű mérés alapjait” – hangsúlyozta.

A főpolgármester arról is írt, hogy Budapest tagja annak a 100 európai klímatudatos városnak, amely tenni akar a klímaváltozás során az alkalmazkodásért.