Óriási a kockázat, ha az influenzát nem kezeljük ki

D KOM20171024002
2022.11.28. 08:52
Vannak olyan betegségek, amelyek még a koronavírusnál is nagyobb kórházi kiadásokkal járnak – mondta Dózsa Csaba. Az egészségügyi közgazdász szerint a hazai influenzajárványok költsége tízmilliárdokban mérhető.

Elhanyagolható az oltás néhány ezer forintos költsége ahhoz képest, ha valaki két hétre kiesik a munkából, vagy aki valamilyen betegség szövődménye miatt kórházba kerül. Ez olyan betegségfajta, amely legtöbbször háziorvosi szinten is kezelhető, és még kifejezett gyógyszer sincs rá, hiszen vírusfertőzés – mondta Dózsa Csaba egészségügyi közgazdász, a Miskolci Egyetem Egészségügyi Karának egyetemi docense.

A szakember szerint óriási kockázatot jelent, ha az influenzát nem kezeljük ki, és abból maradandó károsodás keletkezik,

de ha a beteg felülfertőződik, a legyengült szervezete bakteriális fertőzést kap, akkor arra már gyógyszeres terápia kell, aminek szintén nagy a költsége. Ha viszont ennél is rosszabb állapotba kerül, akkor valóban kórházi ellátás szükséges, amely akár már százezrekbe kerülhet – tette hozzá.

Dózsa Csaba elmondta, Magyarországon évente néhány ezer ember kerül influenzás megbetegedés miatt kórházba. A kórházi ellátás költsége 2-300 ezer forint, ami a daganatterápiához vagy a szívműtétekhez képest nem olyan jelentős, inkább a társadalmi költsége, a munkából való kiesés okoz komoly veszteséget. Ennek összköltsége tízmilliárdokban mérhető – fejtette ki a szakember az InfoRádiónak.

Mivel idén súlyos influenzajárványt jósolnak, ezért a szakember szerint preventív módon fontos nagyobb figyelmet fordítani az oltás beadatására. A célzott csoportoknál a nagyobb oltási intenzitás hatékonyabb lehet, hiszen az egészségügyi dolgozók rendszeresen találkozhatnak betegekkel.

Az influenzán kívül a szív- és érrendszeri betegekre és magasvérnyomás-betegségekre költ legtöbbet az egészségbiztosítási rendszer, hiszen ez a vezető halálozási ok, ami százezreket érint. Az ezzel járó összes kiadások százmilliárdok lehetnek. Míg az onkológiai ellátás költsége 400-500 milliárd között mozgott, a bérköltségek növekedésével azonban ez az összeg emelkedhet, de a sugárterápia és a gyógyszeres műtétek is nagy kiadást jelentenek.

Az egészségügyi közgazdász szerint a koronavírus önmagában nem drága, de a betegek lélegeztetőgépekkel való ellátása egyénenként néhány százezer forint volt. A járványnak inkább az anyagköltsége és a bérköltsége volt magas. De a kórház direkt költsége nem volt olyan jelentős a Covid idején, mint a hagyományos műtétes szakma, vagy az onkológia területén – mondta Dózsa Csaba.

(Borítókép: Komka Péter/MTI)