Egyre biztosabb, hogy lesz hó karácsonykor

K EPA20210114219
2022.11.29. 19:21
Ugyan csaknem egy hónap van még hátra az ünnepekig, minden jel arra mutat, hogy idén van esély a fehér karácsonyra. December előrehaladtával két időjárási forgatókönyv valósulhat meg. Az egyik szerint nem elhanyagolható az esélye akár vastagabb hótakaró kialakulásának sem az ünnepi időszakra.

December első napjaiban az Oroszország fölött található masszív anticiklon nyugat felé terjeszkedik, Európa északi részén nem lesz ritka az 1045 hPa fölötti légnyomás sem. Emellett a Grönland térségében megerősödő anticiklon is a közelünkbe érkezik.

Ez a nagy kiterjedésű anticiklon útját állja majd a nyugat felől érkező enyhébb, nedvesebb légtömegeknek, illetve azokat délebbi pályára kényszeríti, így a Földközi-tenger térségében aktív ciklontevékenység veheti kezdetét – írja az Időkép.

Két forgatókönyv

December előrehaladtával két időjárási forgatókönyv valósulhat meg nagyobb eséllyel. Az első szerint a jövő hét második felében valószínűsíthető hirtelen sztratoszférikus melegedés tovább erősítheti az Európa északi, északnyugati része fölött tanyázó anticiklont, amely aztán kellő méretet ölthet ahhoz, hogy előbb egy keveredési zónába, majd fokozatosan ennek a hideg oldalára kerüljünk.

Ebben az esetben gyakran vonulhatnak majd át fölöttünk mediterrán ciklonok, amelyek

az idő előrehaladtával egyre inkább szilárd halmazállapotú csapadékot, azaz havazást hozhatnak a Kárpát-medencébe. Nem elhanyagolható az esélye akár vastagabb hótakaró kialakulásának sem.

A másik lehetséges forgatókönyv szerint a magasnyomású zóna nem terjeszkedik kellőképpen az alacsonyabb földrajzi szélességek fölé, így a nyugat, délnyugat felől érkező ciklonok jobban behatolhatnak Európa nyugati, délnyugati része, elsősorban az Ibériai-félsziget fölé, melyek előoldalán tartós délnyugati áramlással nemcsak nedves, de enyhe légtömegek is érkezhetnek térségünk fölé. Ha ez valósul meg, akkor enyhe, kora tavaszias idő lehet a térségünkben karácsonykor.

(Borítókép: Gian Ehrenzeller / MTI / EPA)  • Hírek
  • Hírek