Korányi Dávid távozott a Főpolgármesteri Hivatal kötelékéből

2022.11.30. 15:22
Az FCSM eladása miatt felelősségre vonná a városházi ellenzék Demszky Gábor egykori helyettesét, új javaslatot fogalmazott meg a testület a kormány felé a kerületi szakrendelők tervezett államosításáról. A fogaskerekű pótlása és fejlesztési projektje is sínen van.

A Fidesz napirend előtti felszólalással vitte tovább a kormánypárt által napok óta felszínen tartott pártfinanszírozási kérdéskört. Wintermantel Zsolt frakcióvezető főpolgármesterhez intézett különböző kérdéseket az Action for Democracy adománygyűjtő akciója kapcsán.

Mi a véleménye arról, hogy dollármilliókkal finanszíroznak választási kampányt Magyarországon külföldről?

Az ülésteremben közben a Fidelitas aktivistái egy tematikába illeszkedő molinót feszítettek ki, amelyen Karácsony Gergelyt dollárhalmon ülve, cumival a szájában ábrázolták, alá pedig ezt írták: Hány millió dolláros bébi?

Válaszában a főpolgármester azt mondta, a titkosszolgálati jelentés nyilvános, abban a neve nem szerepel, és nem is tud többet róla, mint bármely más állampolgár. Azt azonban hozzátette, hogy épp ma van az utolsó munkanapja Korányi Dávidnak a Főpolgármesteri Hivatalban; távozása az említett ügytől független. Karácsony Gergely megítélése szerint Korányi fontos városdiplomáciai munkát végzett, és már az utódját is megtalálták. 

Az önkormányzatok fenntartásában működő járóbeteg-szakrendelőket az egészségügyi ellátórendszer egyetlen, még jól működő szegmensének nevezte Szaniszló Sándor, a XVIII. kerület DK-s polgármestere, aki emlékeztetett arra, hogy ezekbe az intézményekbe eddig az önkormányzatok nagyságrendileg évi negyvenmilliárd forintot fektettek.

Ezért elfogadhatatlannak tartjuk, hogy erőszakosan államosításra kerül

– jelentette ki Szaniszló. A politikus úgy tudja, hogy az ügyet érintően már el is készült a fővárosi Fidesz–KDNP koncepciója, amely szerint azok a városok (kerületek), amelyek meg szeretnék tartani a szakrendelőiket, ezt megtehessék. Úgy fogalmazott, amennyiben emögött valós kormányzati szándék van, úgy azt a DK képviselői megszavazzák. A közgyűlés végül a témát Havasi Gábor képviselő, egészségügyi tanácsnok előterjesztésében vette napirendjére, a javaslatot pedig a Fidesz–KDNP is megszavazta.

Bár a városházi ellenzék is megszavazta a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) részvényeinek visszavásárlását, Wintermantel Zsolt emlékeztetett: 

az elmúlt 25 évben összesen 82 milliárd forint osztalékot fizetett ki a főváros a befektetőknek, akik semmilyen fejlesztést vagy innovációt nem hoztak a cég életébe.

Az FCSM 25 százalékos tulajdonrészének privatizációját levezénylő akkori pénzügyi főpolgármester-helyettes, Atkári János 32 milliárd forint veszteséget hozott össze a főváros számára, így a Fidesz frakcióvezetője a személyi konzekvencia levonására biztatta a főpolgármestert, Atkári ugyanis ma az FCSM igazgatóságának elnöke.

Kiss Ambrus az Atkári személyét érő kritikára válaszul csak annyit jegyzett meg, hogy Atkári János szakértelmét a rendszerváltozás óta regnáló összes főpolgármester igénybe vette.

Pótolják a fogaskerekűt

A fogaskerekű egy fontos sugárutat pótol, mivel a XII. kerületi hegyvidék topográfiai adottságai miatt azok nem alakulhattak ki. Pokorni Zoltán polgármester szerint ezért nem helyes a fogaskerekű megszüntetéséről gondolkodni.

Jó hírnek nevezte, hogy hétfőtől kisbuszokkal pótolják az összes megállóban a leállított fogaskerekű (60-as villamos) szolgáltatását, a járatsűrűségről viszont még egyeztetni szeretne a BKK vezetésével. Azt is üdvözölte, hogy a fogas vonalának meghosszabbítását célzó fejlesztés építési engedélyeit sikerült november 21-i határidővel meghosszabbíttatni, így továbbra is érvényesek a hosszabb vonalszakasz kiépítésére készített kiviteli tervek, amelyekért eddig 333 millió forintot fizetett a főváros.

Az ülésen vita alakult ki arról, hogy a főváros kezdeményezte-e a kormánynál a lehívható uniós források terhére a fogaskerekű támogatását.

Pokorni polgármester szerint nem. Kiss Ambrus viszont azt mondta, személyesen küldte át azt a javaslatcsomagot Ágostházy Szabolcs európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkárnak, amelyben a fogaskerekű fejlesztése is szerepelt. Szakértők szerint az RRF 2026. augusztus 31-ig tartó elszámolási időszakáig nagyon nehezen lenne megvalósítható a fogaskerekű-projekt, de az IKOP plusz kohéziós forrása megszerzéséhez nincs ilyen szoros határidő.