Jelentősen megváltoznak a szabadságra vonatkozó szabályok

image 6483441 (71)
2022.11.30. 07:10
Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a benyújtója annak a törvénymódosításnak, amely értelmében többek között duplájára nőhet az apanapok száma, de a szülői szabadság is változhat.

Már lefolytatták a részletes vitát a kérdésben, így november 29-én kedden már a törvényalkotási bizottság eljárását váró státuszba került a Munka Törvénykönyvének módosítása. A parlament honlapján megjelent T/1845 Egyes foglalkoztatási tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes terjesztette elő.

Várhatóan december elején kerülhet a parlament elé a törvénycsomag. Ennek részletei szerint duplájára nő az apanapok száma, ami így

  • két hónapon belül 10 alkalom lesz,
  • míg a gyermek hároméves koráig 44 napnyi szülői szabadság jár majd,
  • a  gondozói szabadság átültetésével pedig, akinek hozzátartozója vagy vele egy háztartásban élő személy súlyos egészségi okból gondozásra szorul, legfeljebb 5 munkanapra mentesülhet a rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettsége alól.

A Munka törvénykönyve alapján mindenkinek jár a garantált alapszabadság, ami jelenleg 20 munkanapot jelent. Ehhez olyan pótszabadságok járulnak, mint 

  • az életkor alapján járó pótszabadság, ami legfeljebb 10 munkanap,
  • a gyermekek 16 éves koráig járó pótszabadság, ami gyermekenként 2, de egy évben legfeljebb 7 munkanap,
  • a fogyatékossággal élő gyerekek után plusz 2 nap,
  • a sugárzásnak kitett vagy föld alatt dolgozó, illetve súlyosan egészségkárosodott dolgozóknak 5 nap.

Kedveznek a kisgyermekes szülőknek

A kisgyermekes szülők rugalmasabb munkafeltételeik biztosítása érdekében a gyermek nyolcéves koráig kérhetik a munkavégzési hely és munkarend módosítását, a távmunka keretében vagy részmunkaidőben való foglalkoztatásukat. A közlemény szerint a változtatás időpontját is megjelölő, indoklással ellátott, írásos kérelmükre a munkáltató köteles 15 napon belül szintén írásban válaszolni.

Az átlátható és kiszámítható munkafeltételekről szóló irányelv átültetésével a munkáltatóknak rövidebb határidőkkel, részletesebb információkat kell majd nyújtaniuk. Így például a foglalkoztatás feltételeit tartalmazó tájékoztatót az MTI szerint a jelenlegi 15 helyett már 7 napon belül át kell adniuk, az esetleges változásról pedig legkésőbb annak napján értesíteniük kell a munkavállalót.

A munkavégzés kiszámíthatóságát növeli a törvénycsomag rendelkezése, amely szerint a korábban közölt munkaidő-beosztás kollektív szerződéssel is csak legkésőbb a munkakezdés előtt 48 órával változtatható meg.

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)