2024. június 15. 15:00
Magyarország
Svájc
RheinEnergieStadion I. forduló
2024. június 15. 18:00
Spanyolország
Horvátország
Olympiastadion I. forduló
2024. június 15. 21:00
Olaszország
Albánia

Újabb nyolc budapesti tanár közalkalmazotti jogviszonyát szüntették meg

2022.11.30. 13:23
A munkáltatói jogokat gyakorló tankerületi igazgatók – a Belügyminisztérium elvi álláspontját követve – rendkívüli felmentéssel három fővárosi gimnázium nyolc pedagógusának szüntetik meg a közalkalmazotti jogviszonyát december 1-jei hatállyal.

Az érintetteket munkáltatóik korábban tájékoztatták arról, hogy a közalkalmazotti jogviszonyukból eredő lényeges kötelezettségeik szándékos, jelentős mértékben történő megszegésének és rendkívüli felmentésük jogalapjának tekintik, amennyiben a munkájuk végzését – a tanítást – bármely okra hivatkozva jogellenesen megtagadják.

A Belügyminisztérium számos alkalommal hangsúlyozta: a diákok érdekeit helyezi mindenek elé. Márpedig a pedagógus jogellenes munkamegtagadása korlátozza a tanuló tankötelezettségének teljesítését és a művelődés Alaptörvényben rögzített jogának gyakorlását. A diákok – életkoruktól függetlenül – tanulni járnak az iskolákba, számukra nem példamutató a jogszerűtlen magatartás – áll a Belügyminisztérium MTI-nek elküldött közleményében.

A tárcához érkezett összesítés szerint november 30-án további 24 pedagógus kap tájékoztatást intézményének vezetőjétől arról, milyen következményekkel jár a munka jogellenes megtagadása.

A Belügyminisztérium hozzátette: álláspontja megingathatatlan, következetesen járt és jár el a munkájukat jogellenesen megtagadókkal szemben, ahogy teszi azt minden munkáltató, így ezt várja el az irányítása alá tartozó valamennyi szervtől, szervezettől is.

Szeptemberben kezdődtek az elbocsátások

Korábban többször is részt vett a pedagógusok polgári engedetlenségében, emiatt szeptember végén megváltak a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium egyik tanárától, Palya Tamástól, aki nem érezte korrektnek az eljárást, ezért jelezte: bíróságra viszi az ügyet. Rajta kívül más tanárokat is elküldtek az iskolából az engedetlenségben való részvétel miatt.

Beszámoltunk arról is, hogy néhány napon belül kétszer is munkáltatói rendkívüli felmentéssel, vagyis kirúgással fenyegettek meg egy pedagógust egy budapesti gimnáziumban, ennek ellenére kijelentette: újabb polgári engedetlenségre készül. A Klebelsberg Központ októberben elárulta, hogy hány tanárt rúgtak ki összesen polgári engedetlenség miatt.