Jogerősen is kiadták a Galvani híd építési engedélyét

5
2022.12.01. 08:18
Jogerőssé vált a főváros déli részére tervezett Galvani híd, másnéven új Duna-híd építési engedélye, amelyről Fürjes Balázs miniszterhelyettes számolt be a Facebookon. Mindezzel egy négyéves tervezési munka zárult le, a híd funkcióival kapcsolatban is több részlet kiderült csütörtök reggel.

Elkészültek a végleges tervek, így jogerős lett a Budapest déli részére tervezett Galvani híd (új Duna-híd) építési engedélye, amivel egy négyéves tervezési munka zárult le – olvasható Fürjes Balázs miniszterhelyettes közösségi oldalán.

A Miniszterelnökség parlamenti államtitkára – aki az építészzsűri elnöke is volt – azt írta, hogy a Galvani híd még 1985-ben került be Budapest hivatalos városrendezési terveibe.

2018-ra állt elő végül az a helyzet, hogy a tervezéshez egyszerre állt rendelkezésre a szükséges forrás, a politikai szándék és az egyetértés az érintett felek, így a szakma, a főváros, a kormány és a fővárosi kerületek között.

A bejegyzésből az is kiderült, hogy a Galvani híd megépítésével Budapest közlekedése több szempontból is újabb lehetőségekhez fér hozzá:

  • a híd ugyanis becslések szerint 50 ezer autóval csökkentheti naponta a belvárosba igyekvő autósok számát, egyúttal hozzájárul a belvárosi hidak és főutak forgalomcsillapításához,
  • új közlekedési kapcsolatot hoz létre a szomszédos városrészek (Dél-Pest, Dél-Buda, Csepel) között, emellett a villamos is keresztülmegy rajta, de alkalmas lesz kerékpáros és gyalogosközlekedésre is,
  • a hídhoz kapcsolódóan létrejön Budapest új, városias jellegű körútja bicikliúttal, fasorral, szintbeli csomópontokkal, ami az M1–M7 és az M5-ös autópálya bevezető szakasza és az Üllői út között hoz létre közvetlen kapcsolatot.

Felidézte, hogy a tervezésbe minden szakmai szereplőt és önkormányzatot bevontak, így rengeteg egyeztetést folytattak az érintett felek.

A feladat sem kicsi, így 4 év kemény munkája kellett ahhoz, hogy elkészüljenek a részletes tervek, és a Galvani híd a múlt héten megkapja az építési engedélyt. Az engedély immáron jogerős is lett

– olvasható a bejegyzésben, melyből az is kiderült, hogy a tervezésre kiírt nyílt, nemzetközi tervpályázaton a nemzetközi zsűri végül az angol–holland Buro Happold és az UNStudio terve mellett döntött.

Magyar partnerük a CÉH Zrt. lett. A tervezés teljes költségét a kormány magára vállalta, ami 4,5 milliárd forint, a tervezési munkát Fürjes Balázs Vitézy Dávid korábbi közlekedési államtitkárral együtt irányította.

A híd jövője most már Lázár János építési és közlekedési miniszteren múlik. Az Index információi szerint a minisztérium prioritásai között most nem szerepel a Galvani híd.

Társadalmi vita is volt a tervekkel kapcsolatban

Az azóta már megszűnt Budapesti Fejlesztési Központ még 2020 őszén indított  társadalmi párbeszédet  a Galvani híd úthálózatának első szakaszával kapcsolatban.