„Lőjetek, akkor is megöllek benneteket” – baltával fenyegetőző férfit tartóztattak le

2022.12.01. 14:15
Elrendelte a Győri Járásbíróság annak a 30 éves férfinak a letartóztatását, aki baltával fenyegette meg a rendőröket még november végén – közölte a Központi Nyomozó Főügyészség.

Az MTI-nek elküldött közlemény szerint egy Győr-Moson-Sopron megyei nő még november 25-én 21 óra körül tett bejelentést a rendőrségen, miszerint a fia be akarta rúgni a házának ajtaját, ami miatt veszélyben érezte magát.

Mint írják, a helyszínre érkező rendőrök – akik a bejelentőtől azt is megtudták, hogy a 30 éves férfi kiszámíthatatlan mentális állapotú, egyúttal édesapja ellen korábban élet elleni bűncselekményt követett el – a ház kapujánál vették észre az elkövetőt, aki egy baltát tartott a kezében.

A rendőrök többször felszólították, hogy tegye le a baltát, de ő fenyegetően lépett fel, majd a hivatalos személyek felé indult, és azt mondta, hogy „takarodjatok innen, különben meg fogtok halni”.

Amikor a férfi már csak tíz méterre volt a rendőröktől, a baltát fejmagasságba emelte, és azt üvöltötte, hogy „lőjetek, akkor is megöllek benneteket”. A férfi ezután futni kezdett a rendőrök felé, és megközelítőleg öt méterre volt, amikor az egyik rendőr figyelmeztető lövést adott le.

Ezután a rendőrök folyamatosan hátráltak, miközben a férfi baltával a kezében követte őket, és a megölésükkel fenyegetőzött. Időközben megerősítő rendőri egységek is érkeztek, akiket a férfi szintén fenyegetett, de észlelve a rendőri fölényt, hátrálni kezdett.

Mivel a férfi továbbra sem vetette alá magát a rendőri intézkedésnek, végül ellenszegülésének megtörése érdekében elektromos sokkolót és testi kényszert alkalmaztak vele szemben, és elvették tőle a baltát.

A bíróság az ügyészség indítványára – arra figyelemmel, hogy fennáll a szökés, elrejtőzés és a bűnismétlés veszélye – egy hónapi időtartamra elrendelte a többszörösen büntetett gyanúsított letartóztatását, aki a mostani bűncselekményt visszaesőként, felfüggesztett szabadságvesztés büntetés hatálya alatt követte el – áll a közleményben.