Nívós díjakat kapott a turai kastély és az Andrássy Kúria

10 20201214-0604-HDR-Edit
2022.12.01. 19:19 Módosítva: 2022.12.02. 09:49
A BDPST Group két szállodája, a BOTANIQ Turai Kastély és az Andrássy Kúria & Spa november végén két versenyen is rangos díjakat kapott.

A BDPST Group tőkebefektető-cég szállodafejlesztései idén a Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj és a Klasszis TopDesign versenyén is megmérettethették magukat. A BOTANIQ Turai Kastély és az Andrássy Kúria & Spa Bobajka étterme fejlesztési megoldásaikkal és dizájnelemeikkel hozhatták el a két verseny több díját is.

A Turai Kastély a szálloda kategóriában ért el első helyezést,

a FIABCI november 29-ei átadóján a kiemelkedő rehabilitációs és ingatlanfejlesztési megoldásokat ismerték el. A kategóriagyőzelem mellett az összesítésben második lett az egykori Schossberger-kastély. A Magyar Ingatlanszakmai Egyesület (FIABCI Magyarország) a Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázatot azzal a céllal hozta létre, hogy elismerje a magyarországi ingatlanfejlesztők kiváló teljesítményét és megismertesse a közönséggel a létrehozott fejlesztéseket. A turai kastély győzelmével illusztris épületek csoportjához csatlakozhatott: az előző években olyan épületek nyertek már kategóriájukban, mint a Magyar Zene Háza – amely idén első lett az összesített kategóriában – vagy a Nemzeti Táncszínház. A kategóriagyőzelemmel nemcsak itthon, de a nemzetközi közönségnek is megmutathatja magát a szálloda. A FIABCI nemzetközi megmérettetésén – ahol olyan épületek nyertek már, mint a Trump Tower vagy a Petronas-ikertorony – 

az elmúlt 23 év alatt összesen 33 arany- és 39 ezüstérmet hozott el Magyarország,

ezzel a kimondottan sikeres országok közé sorolható.

A turai kastély hosszas, közel 30 hónapos felújítása után egy 19 szobás, wellness- és gasztronómiai funkciókkal felszerelt szállodaként és rendezvényhelyszínként nyitott meg 2020-ban. A felújítás során ügyelve az eredeti állapotok visszaállítására, illetve a műemléki szempontokra adták vissza a kastély eredeti megjelenését, az építészeti elemek helyreállításától, a díszítőfestések rekonstrukcióján át a 10 és fél hektáros park rendezéséig.

A Klasszis Csoport kiadásában megjelenő Turizmus Online szerkesztősége szakmai versenyén a hazai szállodákat, vendéglátóhelyeket, külső-és belsőépítészeti tervezőket, valamint beszállítókat díjazza évről évre.

A turai kastély az év vidéki szálláshelye, lakosztálya és szállodai kertje/terasza díjakat nyerte el építészeti és designmegoldásainak köszönhetően. Ezt a díjat november 30-án adták át.

Az elnyert díjak és a velük járó szakmai elismerés nagy örömmel töltenek el minket. Mind a BOTANIQ Turai Kastély, mind pedig az Andrássy Kúria & Spa és annak Bobajka éttermének esetében szerettük volna a dizájnnal is megmutatni nemcsak az épületek történelmét, de a sajátos hangulatát is. Minden díszítő- és építőelem elárul valamit az épületekről és hozzá is tesz azok egyedülálló megjelenéséhez

– emelte ki Kecskeméthy Zoltán, a BDPST Ingatlanfejlesztő Kft. ügyvezetője.

Az Andrássy Kúria étterme is nívós elismerésben részesült

A Klasszis TopDesign versenyén a BDPST Group egy másik szállodája és annak étterme is győzedelmeskedett. A tarcali Andrássy Kúria & Spa – amely egykoron az Andrássyak tulajdonában állt – napjainkban az egykori vadászház hangulatát idéző 53 szobás, wellness és spa funkciókkal felszerelt szállodaként fogadja vendégeit. Étterme, a Bobajka a hazai és nemzetközi konyha fogásait és egy 120 tételes, tokaji borokból álló borsort kínál a látogatók számára.

A kúria felújítása során fontos szempont volt az egykori pihenőház hangulatának megtartása és az Andrássyk örökségének bemutatása, így alakították ki a vadászházat idéző dizájnelemekkel és bensőséges hangulatú színekkel és bútorokkal felszerelt szállodát.

Az Andrássy Kúria & Spa Bobajka étterme az év Klasszis TopDesign étterme – zárt vendégtér díját kapta meg.

Az étterem a kúria épületének egyik legvisszafogottabb része, hangulatát az ablakokon beszűrődő tompa fénynek és fapadlózatának köszönheti. Az étterem dizájnjában a hanggátlás érdekében brokátmintás textileket helyeztek el, ezzel meghittebbé téve a teret, amely 80 vendég befogadására képes. Az étteremben zongora is helyet kapott, így biztosítva az élőzenét is a vacsorához – olvasható a BDPST Group közleményében.

A turai kastélyt már többször díjazták

Nyáron is kapott egy rangos elismerést a BOTANIQ Turai Kastély: az International Travel Awards versenyén, a nemzetközi megmérettetésen a kastély Magyarország legjobb ötcsillagos szállodájának díját nyerte el.

Tavaly a turai kastélypark rekonstrukciójáért Tájépítészeti Nívódíjat nyert az örökségvédelmi projektek, történeti kertek kategóriában a Pagony Táj-és Kertépítész Kft. dr. Herczeg Ágnes pályázata nyomán.

A turai kastélyt báró Schossberger Zsigmond termény-nagykereskedő mágnás építtette feleségének, Mayer von Gunthof Teréznek 1883-ban. A neoreneszánsz és neobarokk stílusjegyeket viselő kastély építésze Ybl Miklós tanítványa, Bukovics Gyula volt.

(Borítókép: a BOTANIQ Turai Kastély. Fptó: BDPST Group.)