Az Átlátszó főszerkesztője is bekerült az Integritás Hatóság munkacsoportjába

2022.12.01. 15:49
Az Integritás Hatóság feladata az európai uniós források felhasználásával kapcsolatos csalás, összeférhetetlenség, korrupció vagy más jogsértés kivizsgálása. Hozzá kapcsolódik a most alakult Korrupcióellenes Munkacsoport, amely a feltáró munkát konzultatív fórumként segíti.

Mind a tíz civil helyet betöltötték, így létrejött az Integritás Hatóság mellett működő Korrupcióellenes Munkacsoport – közölte az MTI-vel a Biró Ferenc által vezetett testület. A 21 tagú testület december 13-án tartja első ülését.

A Korrupcióellenes Munkacsoportba tíz tagot az állami szervek delegáltak, tízet pedig pályázati úton választottak ki a nem kormányzati szereplők közül. A nyílt pályázatra 24-en jelentkeztek: 6 civil szervezet és 18 magánszemély. A részvétel feltétele volt az alábbiak közül egy vagy több területen szerzett tapasztalat: korrupció megelőzése és korrupció elleni küzdelem, átláthatóság, közbeszerzési eljárások, a munkacsoport feladataihoz kapcsolódó emberi jogok védelme, valamint bűnüldözés.

A pályázók közül az összes civil szervezet megfelelt a feltételeknek, így a munkacsoport nem-kormányzati összetétele az alábbiak szerint alakul:

  • Bodoky Tamás Richárd (atlatszo.hu Közhasznú Nonprofit Kft.),
  • Essősy Zsombor (Magyar Közgazdasági Társaság),
  • Fázsi László,
  • Fonyódi Krisztián,
  • Gyulai-Schmidt Andrea (Közbeszerzési Tanácsadók Országos Szövetsége),
  • Ligeti Miklós Zoltán (Transparency International Magyarország),
  • Reszkető Petra (Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet),
  • Sándor Tamás,
  • Várady Szilvia,
  • Vincze Orsolya Júlia (K-Monitor Közhasznú Egyesület)

A konzultatív testületet az Integritás Hatóság elnöke vezeti. Biró Ferenc az MTI által idézett közlemény szerint azt mondta:

örülök, hogy sokan pályáztak, köztük számos, az évek során komoly teljesítményt felmutató szakmai és civil szervezet. A kijelölt állami szervek már korábban megnevezték delegáltjaikat, így semmi akadálya annak, hogy december 13-án a munkacsoport elkezdhesse működését. A tagok hamarosan megkapják az alakuló ülés napirendjét és a működésre tett ügyrendi javaslatot, amit természetesen véleményezhetnek. Bízom benne, hogy a munkacsoport valamennyi résztvevője a törvényi keretek betartása mellett támogatja az Integritás Hatóság munkáját és a tiszta, korrupció elleni harcot.

Az autonóm államigazgatási szervként működő Integritás Hatóság feladata az európai uniós források felhasználásával kapcsolatos csalás, összeférhetetlenség, korrupció vagy más jogsértés kivizsgálása.

A szervezet az elemző és javaslattevő feladatai mellett hatósági ellenőrzést és vizsgálati eljárást is folytat, de kezdeményezheti más szerv eljárását is.