Aláírta Novák Katalin a szociális törvény módosítását

20220516151331 PAP 7060
2022.12.01. 11:08
Szerda este megjelent a Magyar Közlönyben a „Magyarország biztonságát szolgáló egyes törvények módosításáról” címet viselő salátatörvény, amely a szociális törvény módosítását is tartalmazza. Mindez azt jelenti, hogy Novák Katalin aláírta az állam részleges kivonulását a szociális ellátásból.

Aláírta Novák Katalin a szociális törvény módosítását – derült ki a Magyar Közlöny legújabb számából. 

Mint arról korábban beszámoltunk, a parlament egy olyan szociálistörvény-módosítást fogadott el, amely kimondja, hogy a szociális biztonság megteremtésében az egyénen túl a hozzátartozóknak, a települési önkormányzatoknak, a karitatív szervezeteknek és végső soron az államnak van felelőssége.

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) nyílt levélben kérte Novák Katalin köztársasági elnököt, hogy ne írja alá az országgyűlés által elfogadott szociális törvényt, küldje vissza azt a parlamentnek. A köztársasági elnök kérésüknek nem tett eleget.

Szintén a Magyar Közlöny legújabb számából derült ki, hogy a kormány a veszélyhelyzetre tekintettel felülírja a szociális szolgáltatások nyújtásával, a gyermekjóléti alapellátás biztosításával összefüggő, jogszabályban előírt rendelkezéseket is. Eszerint

  • a szociális alapszolgáltatás,
  • a szakosított ellátás,
  • a család- és gyermekjóléti szolgáltatás,
  • a gyermekek átmeneti otthona,
  • a családok átmeneti otthona,
  • valamint a gyermekek esélynövelő szolgáltatásainak fenntartója

rugalmasan kezelheti a jogszabályokban előírt személyi és tárgyi feltételeket. Az Orbán Viktor által aláírt és már érvényben is lévő szabályozás 2023. április 30-ig hatályos.

(Borítókép: Novák Katalin. Fotó: Papajcsik Péter / Index)