Polgári engedetlenség indult számos hazai iskolában

D1I0032 (1)
2022.12.01. 08:55
Csütörtöktől több oktatási intézményben polgári engedetlenségi akció vette kezdetét, a csatlakozó iskolák sora folyamatosan bővül. Ez a tanárok válasza az újabb elbocsátásokra.

Válaszul a nyolc kollégánk kirúgására, válaszul polgári engedetlenségi akcióban – közölte Facebook-oldalán a Tanárok a Tanárokért csoport.

Csütörtök kora reggel a csatlakozó iskolák névsorát is frissítették, a kezdeményezés a korábbiakhoz hasonlóan Budapestről indult el, de már néhány vidéki intézmény is csatlakozott, a sor folyamatosan bővül.

A Berzsenyi Dániel Gimnázium tantestülete közleményben például azt írta: szolidaritásunkat fejezzük ki az elbocsátott kollégákkal, akik csupán lelkiismeretük szerint jártak el, amikor felemelték szavukat a közoktatás ellehetetlenítése ellen.

Követeljük, hogy a kormány fenyegetés helyett üljön le érdemben tárgyalni és tegyen eleget kötelességének: teremtse meg végre a közoktatás méltó feltételeit. Követeljük, hogy az elbocsátott kollégákat helyezzék vissza állásukba!

– írták.

Mint ismert, szerda reggel derült ki, hogy december 1-jei hatállyal megszüntették három gimnázium nyolc pedagógusának a közalkalmazotti jogviszonyát, a Belügyminisztérium hivatalos indoklása itt olvasható.

A fejleményekre szerda estére demonstrációt jelentett be az Egységes Diákfront.

A rendezvényen felszólalt a két hónapja, a Kölcsey Ferenc Gimnáziumból kirúgott Törley Katalin is, aki azt mondta: most sokkal dühösebb, mint a saját kirúgásakor volt.

„Ha a most eltávolított 8 tanárt szombatig nem helyezik vissza a pozícióikba, akkor azt hiszem, hogy nekünk kell egyre radikálisabb lépésekhez fordulnunk” – mondta Törley Katalin.

Rendkívüli szünet a Karinthy-gimnáziumban 

Hutai László intézményvezető arról értesítette a Karinthy Frigyes Gimnázium tantestületét, a diákokat és a szülőket, hogy december elsején és másodikán rendkívüli szünet lesz az iskolában. 

Az igazgató arra hivatkozva döntött így, hogy ezeken a napokon „a tantestület létszáma – a munkabeszüntetést bejelentő, a hiányzó és elbocsátott tanárok összlétszáma miatt – nem éri el a jogszabályban előírt minimális feladatellátáshoz szükséges szintet” – derült ki a levélből, amelyet a PDSZ is megosztott Facebook-oldalán.

(Borítókép: Résztvevők a 2022. október 23-i tüntetésen. Fotó: Papajcsik Péter / Index)